Skip to main content

NVO traži obustavu radova na Šodrošu

Građani 21. apr 2023.
2 min čitanja

"Po zakonima Republike Srbije u ovako velikim i zahtevnim projektima neophodne su stručne studije kao što je Strateška procena uticaja na životnu sredinu"

Organizacija „Svet i Dunav“ zatražila je danas hitnu obustavu radova na izgradnji pomoćnog mosta u nastavku Bulevara Evrope „do usvajanja Strateške procene uticaja na životnu sredinu“.

Kako je navedeno u saopštenju te organizacije, Biro Bernske konvencije je u slučaju njene tužbe 20. aprila poslao odgovor u kojem se, prema tvrdnji ove organizacije, potvrđuje „osnovanost strahova i optužbi da grad Novi Sad ovako kapitalan i istovremeno invazivan projekat po životnu sredinu“ radi bez studije uticaja na životnu sredinu.

„Podsećamo da su po zakonima Republike Srbije u ovako velikim i zahtevnim projektima neophodne stručne studije kao što je Strateška procena uticaja na životnu sredinu i da se one moraju usvojiti pre početka radova! Naše osnovane sumnje su na određeni način i potvrđene što evidentiramo i dodatnim pitanjima Biroa Bernske konvencije a koja se odnose na upitnost zakonitog usvajanja Generalnog urbanističkog plana za grad Novi Sad do 2030. godine“ stoji u saopštenju koje potpisuje Daniela Stojković Jovanović.

Ocenjuje se da se u odgovoru biroa Bernske konvencije nalazi „još jedna u nizu potvrda koliko je gradska vlast Novog Sada izgubila legitimitet“ i koliko se ne obazire na zakone koje je uspostavila država, čime se Novi Sad „prepustio u ruke opasne urbanističke anarhije“.

Srojković Jovanović je istakla i da se očekivana Strateška procena uticaja na životnu sredinu odnosi „i na drugi kineski most u izgradnji nizvodno od grada“ jer je u pitanju objedinjeni projekat.

„Da je studija procene uticaja na životnu sredinu urađena na vreme i da su gradski čelnici imali želje/bili primorani da rade transparentnije svi ovi problemi koje smo gledali prethodnih meseci mogli su da budu izbegnuti, a most izgrađen na bezbednijem mestu. Uzvodno od grada već postoji nelegalno uzurpirana, devastirana obala na kojoj bi se most mogao graditi bez daljeg narušavanja značajnih retenzionih celina kao što je Kamenička ada, Dunavci, Šodroš i Ribarsko poluostrvo. Ovde je doveden u pitanje suverenitet države koja sa jedne strane ‘deklarativno’ učestvuje u radu Evropskog saveta a sa druge strane na frapantan način krši i nacionalne zakone i međunarodne konvencije“ istaknuto je u saopštenju.

Poručeno je i da će „usled osnovane sumnje da je način izgradnje mostova u Novom Sadu tek uvod u urbanizaciju zaštićene vodoplavne zone“ borba biti nastavljena i u narednom periodu, jer su kao nevladina organizacija, zahtevom od strane Stalnog komiteta biroa bernske konvencije, dobili legitimitet da prikupljaju dokaze o nelegalno usvojenom GUP-u za NS do 2030. godine.

Podsetimo, organizacija „Svet i Dunav“ je zbog seče šume na Kameničkoj adi i Šodrošu 22. i 24 marta ove godine podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, koje je za VOICE potvrdilo da još nije doneta odluka o tome da li će biti pokrenuta istraga o pomenutoj seči.

(Autonomija)