Skip to main content

NVO podnele prijavu protiv Uprave za sprečavanje pranja novca

Građani 24. sep 2021.
2 min čitanja

Više organizacija civilnog društva podnelo je krivičnu prijavu protiv Uprave za sprečavanje pranja novca zbog, kako su naveli, nelegalnog pribavljanja i dostavljanja podataka o finansijskim transakcijama tih NVO redakciji Srpskog telegrafa, saopšteno je danas.

Nevladine organizacije su podnele krivičnu prijavu i protiv urednika tog dnevnog lista Milana Lađevića jer je objavio podatke “koje je jedino mogao dobiti nelegalno koristeći izvode iz banke i obaveštenja o deviznom prilivu”.

“U spornom tekstu objavljen je netačan naziv jednog od donatora – ‘US Department of State GFS’ umesto USAID. ‘US Department of State GFSC” je skraćenica koja se nalazi samo na dva dokumenta, od kojih oba predstavljaju poslovnu tajnu: Obaveštenju o deviznom prilivu i Izvodu sa računa u banci”, naveli su iz NVO.

Dodali su da istraga treba da utvrdi ko je iz Uprave za pranje novca ili povezanih institucija prekršio zakon i dostavio podatke Srpskom telegrafu.

“Ukoliko istražni organi ne reaguju na ovakvu flagrantnu zloupotrebu podataka i ne pokrenu postupak, to će značiti da ničiji podaci nisu bezbedni i da je otvoren lov režima i na najosetljivije podatke svakog građanina Srbije”, stoji u saopštenju.

Organizacije civilnog društva su navele da su podaci o njihovim finansijskim transakcijama javno dostupni na sajtu Agencije za privredne registre i da se mogu dobiti na legalan način.

“Svi podaci prolaze kontrolu organa Republike Srbije. Nijedan mediji nije smeo da pribegne nelegalnim sredstvima da bi došao do njih. Ponavljamo – ništa nije tajno u vezi sa našim finansijama, svaki projekat radimo u javnom interesu građana Srbije i legalno koristimo međunarodne fondove, iste one koje u mnogo većem obimu koristi i Vlada Srbije”, navele su NVO.

Saopštenje su potpisale Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative.

Uprava za sprečavanje pranja novca uputila je jula prošle godine dopis bankama od kojih je zahtevala uvid u novčane transakcije 57 organizacija, medija i pojedinaca koji se uglavnom bave ljudskim pravima, ratnim zločinima i monitoringom rada vlasti.

(Beta)