Skip to main content

NVO: Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima ugrožava širok korpus ljudskih prava

Građani 17. sep 2021.
< 1 min čitanja

Grupa nevladinih organizacija i nezavisnih medijskih udruženja ocenila je danas da će, ukoliko bude usvojen u predloženom obliku, Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima “urušiti dostignuti nivo ljudskih prava” uključujući i pravo na slobodu govora i pravo na privatnost.

Iz civilnog sektora su upozorili da se članovima Nacrta zakona kojima se uređuju sistemi za obradu podataka i za nadzor i snimanje na javnim mestima, “ugrožava pravo građana na privatnost i uvodi totalni nadzor bez ikakve kontrole suda”.

“Te odredbe su u suprotnosti sa ciljevima u Medijskoj strategiji koja je predvidela pojačavanje zaštite novinarskih izvora, što ovakvim predlozima može odvesti samo u suprotnom smeru. One mogu pogubno uticati i na ugrožavanje tajnosti novinarskih izvora što razvija efekat autocenzure i onemogućava rad novinara, pre svega onih koji istražuju i izveštavaju o korupciji i organizovanom kriminalu”, ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se da se odredbama kojima se predviđaju visoke kazne za “upotrebu pojma policija” i za otkrivanje identiteta ovlašćenog lica, “ugrožava redovan rad novinara, izveštavanje u interesu javnosti i stvara apsurdna situacija budući da se za upotrebu pojma ‘policija’ mora tražiti dozvola resornog ministra”.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Fondacija Slavko Ćuruvija, Partneri Srbija, Asocijacija onlajn medija, A11 inicijativa, Transparetnost Srbija, Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Autonomni ženski centar, AS Centar, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija.

Među potpisnicima su i Lokal pres, Nepušački edukativni centar – RP, Zapadnobalkanski institut – Western Balkans Institute, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, TV Forum, Centar za ženske studije, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Asocijacija medija, CRTA, Odbor za ljudska prava Niš, Alternativni dom, NGO Libero, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Građanske inicijative i BIRODI.

(Beta, foto: Autonomija)