Skip to main content

NVO: Izliv nacionalne i verske mržnje u Subotici

Autonomija 14. apr 2008.
< 1 min čitanja

Nacizam protiv bilo kakve različitostiHelsinški odbor za ljudska prava osudio je danas ponašanje subotičke policije prema Zijadu Kujoviću sa Palića na čijoj je porodičnoj kući ispisan grafit „Nož, žica, Srebrnica – muslimani marš iz Srbije!“.
Odbor u saopštenju navodi da je subotička policija posle prijave incidenta, pre tri dana, odmah izašla na lice mesta. Kujović se obratio Odboru kome je preneo da mu je policija naredila da ukloni grafit sa zida kuće, dodaje se u sopštenju.
„Policija je gospodinu Kujoviću postavila pitanje ‘Što si nas zbog ovoga zvao?’ i naredila mu da ukloni grafit“, dodaje se u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava.
Ta nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava takvo ponašanje policije okarakterisala je kao „očigledan izliv nacionalne i verske mržnje“.
Helsinški odbor je od predstavnika lokalne vlasti zatražio da odmah preduzmu mere za uklanjanje grafita sa kuće, a od predstavnika MUP-a da preduzmu sve mere radi pronalaženja i procesuiranja počinioca ovog dela.
„Prikrivanje ovakvih događaja ili njihovo tretiranje kao nevažnih incidenata, a od strane pravosuđa kao sitnih prekršaja, ne doprinosi smanjivanju međunacionalnih tenzija i najozbiljnije ugrožava napore za izgradnju odgovorne, demokratske i evropski orijentisane Srbije“, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)