Skip to main content

NUNS: Sudovi moraju da obezbede nesmetan rad novinarima, slučaj iz Novog Sada zabrinjavajući

Info 18. maj 2022.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da sudovi moraju da obezbede nesmetan rad novinarima u skladu sa zakonom, a postupak udaljavanja novinara i građana sa suđenja aktivistkinji pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” Dragani Arsić ocenilo kao “zabrinjavajuć”.

NUNS navodi da su novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević i zainteresovani građani koji su želeli da prate jučerašnje suđenje Dragani Arsić po tužbi suvlasnice kompanije “Galens” Sanje Petrić “udaljeni iz sudnice i legitimisani”.

Nakon što je pravni zastupnik suvlasnice “Galensa”, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici, suđenje je zatvoreno za javnost, a ubrzo potom i odloženo, piše u saopštenju NUNS-a.

Novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević rekla je da se nikada ranije nije dešavalo da novinari budu izbačeni iz same zgrade suda i pritom budu legitimisani.

“Takođe, veliki problem je što smo, nakon pisanja sudu, dobili odgovor gde su oni potpuno ignorisali činjenicu da smo mi udaljeni iz zgrade suda. Samo su rekli da nismo pušteni u sudnicu jer nije bilo mesta, dok na pitanja zašto smo udaljeni i legitimisani nisu odgovorili”, navodi novinarka.

Ona je dodala da to nije prvi put da novinarima pokušavaju da zabrane ulaz na suđenja aktivista sa “Galensom”.

“Generalno problem sa tim suđenjem, što se već neko vreme dešava, je da pokušavaju da isključe javnost i stalno nam komplikuju ulaz, što nas navodi da sumnjamo da neki imaju veća prava nego drugi. Inače se ne dešava tako nešto i zbog toga je ovo specifičan slučaj”, kazala je Prica Kovačević.

Suvlasnici “Galensa” su podneli više tužbi protiv aktivistkinje Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” Dragane Arsić, navedenog pokreta i udruženja građana “Fruškać”, a advokat odbrane je ocenio da su ti slučajevi od posebnog interesa za javnost jer “predstavljaju klasične SLAPP tužbe, odnosno strateške tužbe protiv učešća javnosti”.

(Beta)