Skip to main content

NUNS: MUP da ne zloupotrebljava našu potrebu za saradnjom i spremnost na komunikaciju

Info 28. dec 2023.
2 min čitanja

"Predstavnicima MUP-a posebno je ukazano na incidente prema novinarima učinjene od strane policajaca za vreme protesta 24. decembra"

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da ubuduće ne zloupotrebljava nužnost saradnje novinarskih udruženja sa policijom, i njihovu spremnost da „uprkos brojnim lošim iskustvima i ružnim događajima, nastave da održavaju komunikaciju“.

„MUP je nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima novinarskih udruženja izdao saopštenje u kom je istaknuta dobra saradnja između dve strane u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara. Ono što u saopštenju nije navedeno jesu razlozi zbog kojih je taj sastanak iniciran, kao ni sadržaj sastanka u kojem je bilo i neslaganja po određenim pitanjima“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Dodaje se da, iako se Stalna radna grupa pokazala kao dobar model saradnje i komunikacije, mnogo je razloga da se njihova saradnja sa MUP-om „ne može nazvati dobrom“.

„Ali naša je namera da i dalje korektno komuniciramo, jer smo se uverili da i dalje postoji značajan broj profesionalnih pripadnika policije koji su nam ozbiljni i pouzdani partneri u zaštiti bezbednosti svih novinara u Srbiji“, piše u saopštenju.

NUNS je naveo da je sastanak iniciran od strane predstavnika Stalne radne grupe, a razlog su bili negativni događaji i opasne situacije na protestima u kojima su se novinari našli.

„Dve strane su se sastale kako bi razgovarale o mogućnostima povećanja bezbednosti novinara i smanjenja ometanja prilikom izveštavanja sa ovakvih događaja. Predstavnicima MUP-a posebno je ukazano na incidente prema novinarima učinjene od strane policajaca za vreme protesta 24. decembra„, navelo je udruženje.

Na sastanku su predstavnici udruženja izneli detalje svih zabeleženih napada i incidenata, poput napada na ekipu televizije Al Džazira, reportere televizija N1 i Nova S, kao i na fotoreportera agencije Beta.

„Predstavnici policije su izjavili da ne znaju za konkretne incidente koje su učinili njihovi službenici i nisu se složili s tim da su incidenti učinjeni, uz nekoliko puta ponovljenu konstataciju da njihovi policajci na terenu pružaju zaštitu svim učesnicima događaja, pa tako i novinarima“, dodaje se u saopštenju.

Novinarska udruženja su, kako je naveo NUNS, insistirala da ti događaji budu provereni i da se na njih reaguje, a predstavnici policije su obećali da će oni biti pažljivo istraženi.

Pomenut je i još uvek nerešen slučaj brutalnog prebijanja tadašnjeg novinara Bete Žikice Stevanovića od strane pripadnika Žandarmerije u julu 2020. godine, koji se i dalje, posle gotovo tri godine nalazi u postupku unutrašnje kontrole policije, a pred Prvim javnim osnovnim tužilaštvom u Beogradu se vodi krivični postupak protiv nepoznatih izvršilaca.

Predstavnici udrženja su na sastanku ocenili da i dalje ima policajaca koji ne shvataju ulogu novinara i medija na takvim skupovima i da je vidljivo da se incidenti posebno od strane Žandarmerije ponavljaju, uz nadu da se radi o izolovanim slučajevima, a ne namernom povređivanju i napadima na novinare.

„Sa tim se predstavnici policije nisu složili i negirali su da policajci čine incidente prema novinarima, ponavljajući da njihovi službenici štite sve građane, pa tako i novinare“, naveo je NUNS.

Kako bi se budući incidenti prema novinarima predupredili, predloženo je da se napravi neka vrsta protokola – upustva za predstavnike tih jedinica o ponašanju prema novinarima.

„Od predstavnika udruženja zbog toga je zatraženo da se sačini predlog i daju primeri dobre prakse. Takođe, tim povodom ponudili smo da se organizuju zajedničke edukativne radionice i treninzi“, naveli su iz NUNS-a i dodali da su na sastanku ukazali na potrebu međusobne koordinacije prilikom sličnih događaja.

(Beta)