Skip to main content

Nuklearka Zaporožje ‘u ozbiljnoj situaciji’ posle pucanja brane

Planeta 13. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Neophodno je konstantno hlađenje reaktora kako bi se izbegao akcident topljenja i potonje radijacije"

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi je u razgovoru sa novinarima danas u Kijevu, neposredno pre polaska na put u Zaporošku nuklearnu elektranu, rekao da se elektrana suočava sa „relativno opasnom situacijom“ nakon pucanja brane Kahovka i početka kontraofanzive Kijeva.

Elektrana u Zaporožju je više puta bila u unakrsnoj vatri otkako je Rusija pokrenula svoj rat protiv Ukrajine u februaru 2022. i zauzela objekat ubrzo nakon toga.

Grosi je rekao da se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o situaciji koja utiče na elektranu, koja je postala ozbiljnija nakon pucanja brane Kahovka prošle nedelje.

Brana, koja se nalazi dalje niz reku Dnjepar, čuvala je u rezervoaru vodu koja je hladila reaktore fabrike. Grosi je rekao da nivo vode u rezervoaru opada, ali da to ne predstavlja „neposrednu opasnost“ po elektranu.

„Ovo je ozbiljna situacija jer ste ograničeni na vodu koju tamo imate“, rekao je Grosi. „Ako bi došlo do proboja kapija koje drže ovu vodu ili nešto slično, zaista biste izgubili kapacitet hlađenja. Neophodno je konstantno hlađenje reaktora kako bi se izbegao akcident topljenja i potonje radijacije“.

Upitan o ukrajinskoj kontraofanzivi, Grosi je rekao da je „veoma zabrinut“ zbog toga što će se elektrana ponovo naći u unakrsnoj vatri.

Grosi je naglasio da IAEA još nije „videla nikakvu rusku tešku vojnu opremu“ u elektrani kada su ga pitali o strahovima Ukrajine da bi ona mogla da bude napunjena eksplozivom.

(Beta, foto: Beta/AP)