Skip to main content

NSPRS: Zloupotrebe profesora u predizbornoj populističkoj radnji

Info 01. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Savljaju profesore u položaj kapilarnih izvršilaca političke volje aktuelne vlasti, odnosno jedne njene populističke mere"

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije pozvao je Ministarstvo prosvete da objasni po kom osnovu se od profesora zahteva prikupljanje podataka za isplatu novčane pomoći srednjoškolcima od 10.000 dinara i zašto škole obrađuju veći broj podataka o ličnosti roditelja koji nisu potrebni za proces nastave.

Iz NSPRS-a navode da su se profesori širom Srbije, a najviše razredne starešine, suočile prethodnih dana sa zahtevom da prikupljaju podatke, uređuju i vode evidenciju potrebnu za najavljenu isplatu 10.000 dinara svakom srednjoškolcu.

U pitanju su, kaže sindikat, poslovi koji ometaju redovnu nastavu, koji nisu definisani ugovorima o radu profesora, i koji su po svojoj suštini suprotni misiji vaspitanja i obrazovanja, jer stavljaju profesore u položaj kapilarnih izvršilaca političke volje aktuelne vlasti, odnosno jedne njene populističke mere.

Od profesora se zahteva da prikupe i obrade podatke tako što prvo asistiraju učenicima u popunjavanju papirnih formulara, a zatim podatke sa papira prenesu u eksel tabelu.

Na ovaj način se, osim zloupotrebe profesora u jednoj predizbornoj populističkoj radnji, vrši i skladištenje, odnosno nepotrebna obrada većeg broja podataka o ličnosti roditelja svih učenika srednjih škola, kažu u NSPRS-u.

„Zaposleni u školama bi trebalo da obustave sve radnje u vezi s prikupljanjem i obradom takvih podataka bar dok ne dobiju jasan odgovor po kom osnovu se to od njih zahteva i zašto se ova mera Vlade sprovodi preko njih“, navode u NSPRS-u.

(Danas, Foto: Pixabay)