Skip to main content

NSPRS traži od Ružića informacije o dešavanjima u Medicinskoj školi u Valjevu

Info 18. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Zašto je razrešen direktor i na njegovo mesto momentalno ustoličen drugi kandidat, sticajem 'neverovatnih slučajnosti' supruga visokog funkcionera tamošnje lokalne vlasti"

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) zatražio je danas od ministra prosvete Branka Ružića odgovor na pitanje ko je imenovao direktora Medicinske škole u Valjevu, budući da to nisu uradili „ni zaposleni u toj školi, ni Školski odbor“.

Kometarišući Ružićevu izjavu da ministarstvo ne bira direktore, predsednik NSPRV Dušan Kokot istakao je u svom dopisu da je direktor imenovan suprotno toj izjavi, kao i „apsolutno izraženoj volji zaposlenih i dve trećine članova Školskog odbora“.

Podsetio je i da je tokom procesa izbora bilo neregularnosti, kao i da je poraženi kandidat ulagao prijave i prigovore, optužujući svog protivnika za diskriminaciju.

Kokot je podsetio da se Nastavničko veće, na sednici sazvanoj po izrečenoj meri republičkog prosvetnog inspektora, „izjasnilo da kandidat koji tvrdi da je diskriminisan, sve vreme zapravo vrši nasilje nad kolektivom“.

„Pored svih činjenica koje su Vam dostupne, ipak ste doneli Odluku da razrešite direktora škole zbog, kako ste sami napisali ‘verovatne nezakonitosti’ jer je rezultat glasanja u javnoj školi postao javan i vidljiv i na Facebook stranici škole“, navodi Kokot.

Dodaje i da je ubrzo nakon razrešenja na mesto v.d. direktora imenovan „diskriminsani“ kandidat, a nezvanično u punom mandatu.

„Zašto je razrešen direktor i na njegovo mesto momentalno ustoličen drugi kandidat, sticajem ‘neverovatnih slučajnosti’ supruga visokog funkcionera tamošnje lokalne vlasti“, upitao je Kokot ministra Ružića.

Dodao je i da će, ukoliko izostane odgovor ministra, sindikat na ovaj slučaj redovno podsećati i u narednim danima.

„Zaposleni Medicinske škole su to u ponedeljak protestom i otpočeli, a mi ćemo, kao Sindikat, učiniti sve da Medicinska škola u Valjevu ostane javna i slobodna od svakog političkog uticaja“, zaključio je Kokot.

(Autonomija, foto: Pixabay)