Skip to main content

Novosadsko muzičko leto – od 21. juna do 3. jula: Usna harmonika Antonia Serana otvara festival

Vojvodina 19. јун 2023.
3 min čitanja

Svetski dan muzike u Novom Sadu obeležava od 1986. godine

Svetski Dan muzike, u sredu, 21. juna na dan kada počinje leto, Novi Sad obeležava posebnim programom u okviru Novosadskog muzičkog leta – koncertom Vojvođanskog simfonijskog orkestra i slavnog španskog virtuoza na usnoj harmonici Antonija Serana, pod dirigentskim vođstvom maestra Alana Bjelinskog iz Hrvatske.

Na koncertu, koji počinje u 21 sat i održaće se u dvorištu OTP banke u centru grada, na programu su popularna dela Astora Pjacole, Feliksa Mendelsona, Džordža Geršvina i drugih slavnih autora. Jedan od danas najboljih i najtraženijih muzičara u svojoj zemlji, Antonio Serano, proslavio se izrazitom muzikalnošću i impresivnom tehnikom.  Nastupa širom sveta. Poznat je kao umetnik koji je sarađivao s velikim muzičkim imenima poput slavnog Paka de Lusije.

-Delimo, Španija i Srbija mnoge lepe stvari – ljubav prema dobroj muzici, hrani… Radujem se koncertu pred novosadskom publikom – rekao je danas na konferenciji za novinare Antonio Serano, iznevši da program, (Manuel de Falja , Geršvin…) na otvaranju Novosadskog muzičkog leta predstavlja njegovu ličnu muzičku evoluciju, »ceo život je, zapravo bio priprema za ovaj koncert«!

Alan Bjelinsi najavio je za otvaranje više od sat izvođenja izuzetnog i muzički vrlo zahtevnog programa u izvođenju, kako je rekao, briljantnog Vojvođanskog simfonijskog orkestra i slavnog gosta.

Milan Radulović, sekretar Muzičke omladine Novog Sada, organizatora manifesacije, podsetio je da se Svetski dan muzike u Novom Sadu obeležava od 1986. godine, kada je održan prvi koncert, izvođena je Hendlova muzika u Dunavskom parku, a sa kule zgrade Banovine svečano je ispaljen vatromet!

Sve do 3. jula Novosađane očekuje pet koncerata, umetničke, etno, džez i pop muzike, od kojih je jedan i igranka, a u izvođenju naših izvanrednih ansambala s uglednim solistima iz Španije, Rusije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Većina programa odvijaće se u dvorištu OTP banke u strogom centru grada, a jedan koncert u Sinagogi.

Koncert Amire Medunjanin održaće se 24. jula. Svetska zvezda etno muzike – sevdaha, nastupala je u našem gradu, u različitim instrumentalnim kombinacijama, a poslednjih godina s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom. Ovaj put će zajedno, uz palicu dirigenta Mikice Jevtića pružiti brojnim obožavaocima sasvim poseban ugođaj, jer je njihov nastup planiran na drugačijem mestu – na  otvorenom…

Jedini program s ovogodišnjeg letnjeg ciklusakoji će biti održan u Sinagogi, 29. juna, koncert ruske pijanistkinje Marine Hudih, posebno će zanimati slušaoce naklonjene savremenoj muzici i modernom načinu prezentacije, jer je reč o interdisciplinarnom i interaktivnom projekatu. Prema rečima same autorke, ovo je „projekat na raskrsnici koncerta, performansa i meditacije”, u kojem se prepliće i spaja muzika Arva Perta, Džona Adamsa i Đerđa Ligetija.

ABBA Real Tribute Band, koji je svoj rad u potpunosti posvetio neprolaznoj muzici  legendarne švedske grupe ABBA, prirediće Novosađanima IGRANKU pod nazivom „Dancing Queen“, u petak 30. juna. Uz originalno izvođenje večnih i nezaboravnih hitova, autentične kostime u kojima nastupaju članovi Abba Real Tribute Band-a i uigrane koreografije, publiku očekuje jedno, sasvim sigurno, nezaboravno veče.

Ovogodišnje izdanje Novosadskog muzičkog leta zatvoriće Novosadski big bend 3. jula i povesti publiku tom prilikom u veliku filmsku avanturu. Uz odabrane instrumentalne soliste iz orkestra i gostujuće vokalne –Nevenu Reljin i Matiju Zanatu, Novosadski big bend i njihov dirigent Fedor Vrtačnik predstaviće slušaocima  evoluciju filmske muzike, od nemog filma do velikih blokbastera, izvodeći poznate melodije iz nezaboravnih ostvarenja kao što su Kum, Život je lep, Džejms Bond, Ratovi zvezda, Nemoguća misija i mnogi drugi.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Gigs Tix-a (Kralja Aleksandra 12 – Tržni centar „Pariski magazin“) radnim danima i subotom od 9h do 19.30h, kao i on-line na linku: https://new.gigstix.com/koncerti/

Branislava Opranović (Autonomija, foto: Muzička omladina Novog Sada)