Skip to main content

Novosadsko muzičko leto od 20 do 30. juna

Vojvodina 18. јун 2021.
2 min čitanja

Koncertom za najmlađu publiku – Simfonijskom bajkom Peća i vuk, Sergeja Prokofjeva u izvođenju Vojvođanskog simfonijskog orkestra i maestra Mikice Jevtića, u nedelju 20. juna počeće Novosadsko muzičko leto u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. Koncert počinje u 18 sati i održaće se na otvorenom, u dvorištu Gimnazije Jovan Jovanovič Zmaj. Ulaz na ovaj koncert, u okviru eminentnog festivala klasične muzike, koji traje do 30. juna, biće slobodan.

Priču o dečaku Peći, koji uz pomoć životinja i lovca uspeva da uhvati strašnog vuka, slavni ruski kompozitor Sergej Prokofjev iskoristio je za komponovanje simfonijske bajke, dela namenjenog prvim susretima dece s bogatim svetom umetničke muzike. Za svaki lik iz bajke, kompozitor je iskoristio određeni instrument iz orchestra.

Da bi se deca bolje saživela s pričom, kroz simfonijsku bajku vodiće ih narator, glumac Milovan Filipović. Mladi grafički dizajneri Nikola Popović i Stefan Ilić su pripremili i animacije koje će biti emitovane na video bimu, kako bi deci program bio još zanimljiviji. Iako namenjen najmlađoj publici u koncertu će sasvim sigurno uživati i odrasli.

Naredni koncert održaće se u ponedeljak 21. juna na Svetski dan muzike, počeće u 20,30 sati, takođe u dvorištu Gimnazije JJ Zmaj, a u slučaju lošeg vremena koncert se premešta u Sinagogu.. Dan letnje ravnodnevnice 21. jun proglašen je 1982. godine u Francuskoj Danom muzike. Vremenom čitav svet je počeo da slavi na ovaj dan veličanstvenu i jedinstvenu muzičku umetnost.

U Novom Sadu, saopštavaju organizatori, Svetski Dan muzike obeležava se u sklopu manifestacije Novosadsko muzičko leto u saradnji s Vojvođanskim simfonijskim orkestrom koji je za to veče pripremio bogat program sačinjen od popularnih numera simfonijske i operske literature iz sveta umetničke muzike. Koncertom će dirigovati maestro Aleksandar Kojić. U programu učestvuju i naši sjajni solisti Ljubica Vraneš (mecosopran), Vesna Đurković (sopran), Dragoljub Bajić (bas) i mlada zvezda – dvanaestogodišnja violinistkinja Lana Zorjan, čiji talenat se već uveliko prepoznaje daleko izvan naše sredine.

U subotu, 26.juna u Galeriji Matice srpske u 20,30 sati pred publikom će biti Zrenjaninski kamerni orkestar. Dirigent, Milena Injac, solista Aleksandar Tasić, klarinet. Program: Mendelssohn, Mozart, Elgar.

U nedelju, 27.juna u Sinagogi u 20,30 sati u programu Druga strana filma, u Kabareu za kvintet i glumca predstaviće se Ansambl VIS a capo, Nina Ćosić, tekst; glumac Zoran Ćosić; Nina Ćosić, oboa, glas; Hemnalina Miresković, violina; Nataša Lišanin, violončelo, Srđan Lišanin, kontrabas i Jevrem Ćosić, gitara.

U sredu, 30.juna u Sinagogi u 20,30 u programu Tri sevdaha – džez, tango i balkanska muzika predstaviće se Belgrade soul sextet: Nikola Manojlović, truba; Nenad Ljubenović, harmonika; Stevan Bata Kovačević, kontrabas. Bojan Mladenović, klavir; Dmitri Ivanilov, perkusije i Jelena Jakovljević, vokal.

Više informacija o programima i ulaznicama: www.muzickaomladina.org

Branislava Opranović (Autonomija)