Skip to main content

Novosadske umetnice poklonile stan devojčici iz Gospođinaca

Marginalci 22. mar 2021.
3 min čitanja

Novosadske umetnice Jasmina Mitrušić i Violeta Labat poklonile su stan u Zmajevu jedanaestogodišnjoj Kristini Knežević i njenoj majci Vukosavi, koje godinama žive izuzetno teško. Pomoć je i dalje potrebna, a u sve su se uključili dobri ljudi.

Devojčica iz Gospođinaca živi sa bolesnom majkom u udžerici bez vode i struje, preživljavaju zahvaljujući dobroti građana Srbije: kupa se kod Danice, Tijana joj pere veš, Ognjen je doneo novu peć, Tamara će platiti pregled njenoj majci. Hrane i garderobe imaju, ali moraju da se isele iz trošne kuće.

U pomoć su uskočile i novosadske umetnice Jasmina Mitrušić i Violeta Labat koje su devojčici i njenoj majci poklonile dvosoban stan u Zmajevu. Međutim, kuću je potrebno obnoviti. Možemo li pomoći da prvi put u životu dobije svoj pravi dom?

Kristina Knežević ima 11 godina. Živi u trošnoj kući u Gospođincima sa bolesnom majkom Vukosavom. Kuća nema ni vodu, ni struju. Preživljavaju – doslovno – zahvaljujući dobroti građana Srbije.

Kristina ide u treći razred OŠ “Žarko Zrenjanin”. Obožava školu i učiteljicu Miru Mišić. Odličan je đak, uči pri sveći. Najviše voli matematiku, i prirodu i društvo. Knjige i sveske ima zahvaljujući pomoći dobrih ljudi. Vesela je i pametna devojčica koja ima sve unutrašnje resurse da postane uspešna mlada žena, samo ako joj pomognemo.

Ovo jedanaestogodišnje dete dugo vremena “tuširalo” se u lavoru. Od pre nekog vremena tušira se u selu, zahvaljujući Danici Živković, a zahvaljujući Tijani Popadić ima čist veš. Ovih dana u blatno dvorište iznenada i neočekivano stigla je peć za grejanje. Nova novcata. Sreći nije bilo kraja. Doneo ju je Ognjen iz Beograda. Stigla su i dva metra drva, nabavio Mile koji im godinama pomaže.

Zoran i Sneža iz Novog Sada doneli su joj bicikl i trotinet. Tamara iz Beograda donela je devojčici barbike a majci Vukosavi kupila je aparat za pritisak, garderobu i uplatila pregled kod kardiologa jer je Vukosava u poslednje vreme zdravstveno loše, zbog čega ne može u nadnicu, što im je koliko-toliko krpilo skromni kućni budžet, jer socijalna pomoć od 12.000 dinara nije dovoljna. Kristina, inače, zbog papiroloških zavrzlama nema ni dečji dodatak.

Pomoć, međutim, odskora svakodnevno stiže za njih dve. Ljudi dolaze i ostavljaju je pred kućom.

No izgleda da ni ti uslovi nisu dovoljna muka za njih dve, jer im je vlasnik udžerice nedavno rekao da moraju čim pre da se isele. Zbog toga je Mile Jovanović iz humanitarne organizacije “Put, istina i život”, koji godinama pomaže Kristini i njenoj majci, uputio apel javnosti u pokušaju da im nađe neki drugi smeštaj.

I našao se: javile su se dve Novosađanke, umetnice, Violeta Labat i Jasmina Mitrušić koje su odlučile da nasleđeni dvosobni stan poklone Kristini i njenoj majci. Stan sa okućnicom, u kojoj se može urediti i bašta, nalazi se u Zmajevu, u opštini Vrbas. Sreći ponovo nije bilo kraja. Međutim, i budućem domu prvo treba temeljno renoviranje.

Naime, stan koji su dobile na poklon godinama nije korišćen i derutan je. Potrebno je sređivanje vodovodnih i elektro instalacija, treba platiti priključak za struju jer, kako stan nije korišten, odjavljeni su i voda i struja. Potrebno je srediti kupatilo, omalterisati zidove, urediti krov, staviti prozore i vrata.

Glas o tome se brzo proneo, pa su se prvo javili iz kikindskog “Toze Markovića” i rekli da oni obezbeđuju crep i lepak. Novosadska firma “Mirex stolarija” pokloniće PVC stolariju… Jedan Slobodan ponudio je da finansijski pomogne da se stan opremi i preuredi. Javilo se još mnogo ljudi, ali njihove dobre namere mora da uveže neki ozbiljan građevinski preduzimač koji bi najbrže moguće uredio novi dom za jedanaestogodišnju Kristinu i njenu bolesnu majku.

Sigurno im neki takav u Novom Sadu, Vojvodini ili Srbiji koji bi pomogao.

Može da se javi na telefon 062 172 02 73, Miletu Jovanoviću koji koordinira pomoć za devojčicu i njenu majku.

Jovanović je za sudbinu ove porodice saznao 2014. godine, preko supruge. Odlučili su da im pomognu, tada je Kristina imala četiri godine, bio joj je živ i otac Đorđe, koji je u međuvremenu preminuo od posledica raka. Porodica se hranila od nadničarenja, a Jovanovićeva humanitarna organizacija pomagala je na razne načine – hranom, odećom, školskim priborom.

Vukosava je radila razne poslove – od čišćenja škole do branja voća i povrća, kako bi prehranila malu Kristinu. Obavljanju posla sada se preprečilo zdravlje, koje se urušilo.

Jovanović, čija organizacija “Put, istina, život” pomaže samohranim majkama, starim ljudima, deci sa posobnim potrebama i marginalnim grupama, kaže da se u ovom trenutku mora raditi na dva fronta: boriti za zdravlje majke i za što brže renoviranje novog zmajevačkog doma za Kristinu i Vukosavu.

(021.rs)