Skip to main content

Novosadska Nedelja ponosa: ‘A šta nama fali’

Građani 17. мај 2022.
2 min čitanja

"Da ukažemo na probleme LGBT+ zajednice u našem društvu"

Novosadska Nedelja ponosa počinje danas, 17. maja i trajaće do 27. maja.

Grupa „Izađi“, koja je organizator ovog događaja, kaže da je datum otvaranja Nedelje ponosa odabran simbolično da bi se obeležio Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) – na dan kada je 1990. godine Međunarodna zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa svoje liste mentalnih bolesti. Na ovaj dan se održavaju brojni događaji usmereni ka unapređenju položaja LGBT+ zajednice širom sveta.

Cilj održavanja Novosadske Nedelje ponosa jeste da se LGBT+ zajednica Novog Sada okupi, da se podigne vidljivost LGBT+ zajednice u našem gradu, kao i života, kulture, ali i problema sa kojima se pripadnici ove zajednice svakodnevno suočavaju. S tim ciljem će biti organizovano više događaja na različitim lokacijama širom grada, koji će svaki na svoj način tematizovati različite aspekte iskustva LGBT+ zajednice, kažu organizatori.

Paralelno sa javnim događajima će na društvenim medijima ove grupe biti organizovana i kampanja pod sloganom „A šta nama fali?!“.

„Sa jedne strane tim sloganom želimo aludirati na to da nama ništa ne ‘fali’ u smislu da smo sasvim u redu takvi kakvi smo. Sa druge strane on predstavlja i pitanje na koje će Grupa ‘Izađi’ ozbiljno nastojati da odgovori tokom trajanja kampanje, sa ciljem da ukažemo na probleme LGBT+ zajednice u našem društvu, kao i da ponudimo potencijalne odgovore na njih“, kažu organizatori.

Prva Novosadska Nedelja ponosa je održana u maju 2019. godine, kada je LGBT+ zajednica Novog Sada prvi put na ozbiljan način istupila u javni prostor, organizovanjem brojnih događaja širom grada. Te godine je Nedelja ponosa kulminirala održavanjem Prajda kao javnog skupa na Trgu republike.

Ove godine zbog različitih ograničenja nije planirano javno okupljanje kakvo je tada održano, međutim, Grupa „Izađi“ smatra da je dizanje vidljivosti i okupljanje zajednice suština održavanja nedelje ponosa, i da je ka tom cilju bitno raditi na sve načine koje su trenutno mogući.

(021, foto: Pixabay)