Skip to main content

Novosađani se danas opraštaju od Balaševića na Keju uz Dunav

Vojvodina 22. феб 2021.
< 1 min čitanja

Manifestacija “Noć kad je Đole preplivao Dunav” biće organizovana večeras od 19 sati, na Keju uz Dunav, čime će se Novosađani oprostiti od svog sugrađanina, jugoslovenskog i vojvođanskog pesnika Đorđa Balaševića, objavljeno je danas u više medija i na društvenim mrežama.

“Novosađani će se od Đorđa Balaševića, ambasadora Novog Sada i ambasadora Vojvodine, oprostiti u ponedeljak, 22.februara, u 19 časova, kraj Dunava, na Keju žrtava racije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će oproštaj biti simboličan. “Uz lampione koji će se vinuti u nebo, ruzmarin, Đoletove pesme i hor opere Srpskog narodnog pozorišta i poslednji pozdrav sa dunavskih čamaca, Novi Sad će odati počast svom panonskom mornaru”, piše u saopštenju.

Neformalni organizatori pozvali su građane da poštuju epidemiološke mere.

“Dođite da ga zajedno ispratimo, dostojanstveno, kako dolikuje. Da mu još jednom kažemo – Hvala ti, maestro, za sve. Pamtiće te tvoj Novi Sad”, ističe se u saopštenju.

Đorđe Balašević je umro u petak u Kliničkom centru Vojvodine, u 68. godini, usled komplikacija izazvanih infekcijom virusom korona.

Balašević je sahranjen danas, u krugu porodice i prijatelja, u porodičnoj grobnici u Novom Sadu. U glavnom gadu Vojvodine danas je proglašen Dan žalosti.

Građani širom nekadašnje Jugoslavije neprestano, od trenutka njegove smrti, odaju počast u mnogim gradovima nekadašnje velike zajedničke države.

(Autonomija)