Skip to main content

Novinarska udruženja: Nedopustivo nasilje prema novinarima u Srbiji

Info 08. мар 2023.
2 min čitanja

"Ambijent ispunjen mržnjom i sukobima koje uglavnom iniciraju i podstiču političari"

Mreža „Sejf Žurnalists“ (SafeJournalists) koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, kao i nekoliko novinarskih udruženja, ukazali su na izuzetno lošu klimu prema novinarima u Srbiji, naročito posle najnovijih napada na novinare i tražili od vlasti da nađu napadače.

U saopštenju je navedeno da je urednik portala KRIK i istraživački novinar Stevan Dojčinović dobio pretnje smrću na Tik-Toku, a reporter FoNeta Marko Dragoslavić fizički je napadnut.

Dojčinoviću je prećeno psle učešća u podkastu „Snaga uma“ portala Nova.rs, gde je govorio o životnom putu kriminalaca u Srbiji i ocenio da su u Srbiji cene naručenih ubistava drastično pale.

„Ispod video isečka iz epizode podkasta je na TikTok-u javno objavljen komentar ‘Daj te jeftinjake da te roknemo’, i taj slučaj prijavljen je Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala“, piše u saopštenju.

Drugi slučaj desio se sinoć u Beogradu, u Takovskoj ulici, posle skupa „Studenti za Kosovo“, kada je reporteru FoNeta s leđa prišao nepoznati muškarac, navukao mu kapuljaču na glavu i dvaput ga pesnicom udario u lice, a potom pobegao.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Željko Bodrožić, kazao je da novi napadi na novinare nisu neočekivani, s obzirom na ambijent ispunjen mržnjom i sukobima koje uglavnom iniciraju i podstiču političari.

„Obaveza naših udruženja je da zaštitimo članove, a i sve kolege od pritisaka, pretnji i napada. I ovoga puta ćemo učiniti sve da pomognemo Stevanu i Marku, no, dometi su nam ograničeni, jer ne postoji samostalnost, odnosno potpuna spremnost državnih organa da zaštite novinare“, rekao je Bodrožić.

Mreža „Sejf Žurnalists“ je pored ova dva slučaja podsetila da je jedan od autora podkasta „Dobar loš zao“ Marko Vidojković morao da napusti Srbiju.

Mreža poziva nadležne institucije da ozbiljno shvate napade i pretnje na novinare i hitno pronađu počinioce ovih dela, te ih adekvatno kazne“, navedeno je u saopštenju.

(Beta, foto: Pixabay)