Skip to main content

Novinarska i medijska udruženja: Politička presuda Apelacionog suda protiv NDNV-a

Izdvajamo 16. maj 2017.
2 min čitanja

Novinarska i medijska udruženja optužila su danas Apelacioni sud u Beogradu da je doneo “politički motivisanu” presudu u procesu protiv sajta Autonomija, kojom se ovaj internetski medij kažnjava sa 300.000 dinara, iako je Viši sud u Beogradu prethodno odbacio istu tužbu protiv Autonomije.

“Apelacioni sud je sa veoma nemuštim obrazloženjem, i bez pravog uvida u prirodu predmeta, izvrćući i obesmišljavajući prvostepene nalaze, preinačio presudu Višeg suda u Beogradu kojom je odbačena tužba Danijela Kulačina, nekadašnjeg predstavnika Treće Srbije i vlasnika firme koja je svojevremeno bila zainteresovana za kupovinu medija u Vojvodini, protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), izdavača portala Autonomija”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je takva presuda Apelacionog suda, koju je potpisala sudija Radmila Đurić, evidentan dokaz da vlast aktivno koristi sve modele ugrožavanja medijskih sloboda, često instrumentalizujući pravosuđe u te svrhe.

“Presuda nije zasnovana na pravu i pravdi, već je politički motivisana s ciljem ugrožavanja rada i opstanka jednog od retkih prema vlasti kritički nastrojenih medija”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je presuda tek nedavno dostavljena tuženom, a da je donesena za vreme masovnih postizbornih protesta u Srbiji, 6. aprila, odnosno upravo u onom periodu kada su predstavnici vlasti i mediji bliski Srpskoj naprednoj stranci organizovali huškačku kampanju protiv rukovodstva NDNV-a, optužujući ga da stoji iza protesta.

Podseća se da su kao posledica ove kampanje, članovi rukovodstva tog novinarskog udruženja dobili brojne pretnje smrću, koji su prijavljeni policiji i tužilaštvu.

“Novinarska i medijska udruženja se pitaju da li je i ova presuda Apelacionog suda deo iste te kampanje”, navodi se u saopštenju i dodaje da će novinarska i medijska udruženja o ovom slučaju obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu medijskih sloboda i ljudskih prava.

Dodaje se da će NDNV iskoristiti sva domaća i međunarodna pravna sredstva, kako bi se ova “sramna i skandalozna” presuda poništila.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM).

(Autonomija)