Skip to main content

Novinarki Danasa Snežani Čongradin uručena nagrada „Dušan Bogavac“

Info 27. okt 2022.
2 min čitanja

"Po cenu otkaza, batina i pretnji, uvek će u Srbiji biti profesionalnih novinara koji će saopštavati istinu, a ne propagandu"

Snežani Čongradin, novinarki dnevnog lista „Danas“, uručena je danas u Medija centru novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“. Nagradu dodeljuju istoimena fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Predsednik fondacije „Dušan Bogavac“ Filip Mladenović rekao je da je tri decenije ova nagrada bila „iskrica u mračnom tunelu raznih režima koji su nastojali da uguše slobodu medija“.

„Hrabrost dobitnika nagrade kao i onih koji su bili u užem izboru svedoče da nema predaje kad je reč o slobodi medija. Po cenu otkaza, batina i pretnji, uvek će u Srbiji biti profesionalnih novinara koji će saopštavati istinu, a ne propagandu“, rekao je Mladenović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da skoro dve decenije novinarka Snežana Čongradin hrabrim i etičkim angažmanom u svojim tekstovima i kolumnama iskazuje visok nivo profesionalizma i poštovanja novinarskog kodeksa.

„U društvu teško obolelom od ekstremnih politika, svaki čin normalnosti, civilizovanosti i profesionalnosti izložen je pretnjama, uvredama, internet nasilju, pa i životnoj ugroženosti. Sve to nije sprečilo niti uplašilo ovogodišnju dobitnicu nagrade ‘Dušan Bogavac’“, rekao je Bodrožić i dodao da je ona svetao novinarski primer nepristajanja na manipulacije i relativizacije.

„Snežana godinama piše o strašnim devedesetim, podseća na ratne zločine i zataškavanja najgorih dela protiv čovečnosti, prenosi svedočenja i ukazuje na ratnohuškačku prošlost ljudi koji su danas na vlasti na ovaj ili onaj način“, rekao je Bodrožić.

On je istakao da je novinarka zato blaćena i vredjana, da trpi pretnje, ali nastavlja da podseća da društvo koje teži da se modernizuje mora prvo da kazni sve ratne zločine i ukaže na sve huškače i ratne ; profitere.

Dobitnica nagrade je zahvalila žiriju rekavši da je ponosna jer novinar kad piše ne zna kome se obraća.

„Ne znate koji doprinos dajete, krećete su u nedefiisanom prostoru i ne znate kakve posledice izazivate. Nagrada mi je satisfakcija da se ipak ne krećem u mraku“, rekla je Čongradin.

(Danas, foto: Medija centar)