Skip to main content

Novinarka: I bivši gradonačelnik Kanjiže podržava segregaciju

Autonomija 31. avg 2015.
4 min čitanja

Predsednica Centra građanskih vrednosti iz Subotice Natalija Jakovljević odbacila je danas kritike bivšeg gradonačelnika Kanjiže Lajoša Bale i ponovila ocenu da nabavka posebnih autobusa za školsku decu u Kanjiži, kako se ne bi vozila istim autobusom sa izbeglicama iz Azije i Afrike, predstavlja “segregaciju putnika na rasnoj osnovi”.

Natalija JakovljevicNatalija Jakovljević je novinarima kazala da je podrška Lajoša Bale takvom potezu opštinskih vlasti jednako zabrinjavajuća kao što su zabrinjavajuće i “rasističke” izjave predsednika opštine Kanjiža Mihalja Bimba i nereagovanje nadležnih organa na kršenje Ustava Srbije, kada je u pitanju sloboda kretanja svakog građanina pa tako i izbeglica.

“Postavlja se i pitanje na osnovu čega lokalna samouprava može da određuje ko u nekom prevoznom sredstvu može, a ko ne može putovati“, kazala je ova subotička novinarka i predsednica Centra građanskih vrednosti.

Ona je Lajošu Bali poručila da i čita i piše mađarski i da joj nije trebao prevod za njegov tekst.

Natalija Jakovljević je upitala i kome je u interesu da lokalna samouprava u Kanjiži kupi pet autobusa za prevoz dece, na osnovu koje odluke je tako učinjeno, ko to finansira i da li je sprovedena javna nabavka u tom slučaju.

Bala: Kupovina školskih autobusa u Kanjiži dobar potez opštinskih vlasti

Lajos BalaBivši gradonacelnik Kanjiže Lajoš Bala izjavio je danas da je aktuelni gradonacelnik Kanjiže Mihalj Bimbo dobro postupio kada je kupio pet autobusa za prevoz đaka iz te opštine, kako se oni ne bi prevozili zajedno sa izbeglicama iz Azije i Afrike, kojih ima mnogo u Kanjiži.

“Lokalna samouprava ovim svojim činom ništa drugo nije uradila nego se pridržavala ustavnih i zakonskih regulativa u zaštiti lokalnog stanovništva”, naveo je Bala u otvorenom pismu koje je objavio na portalu na mađarskom jeziku “Vojvodina danas” (Vajdasag Ma, www.vajma.info).

On je izrazio žaljenje što opština nije tako postupila i mogo ranije, na samom početku izbegličkog talasa, još u martu mesecu.

Lajoš Bala je oštro kritikovao nevladinu organizaciju Centar građanskih vrednosti iz Subotice, zbog toga što je to udruženje građana osudilo kao “rasistički i šovinistički” potez kupovine posebnih autobusa za prevoz dece u Kanjiži.

Bala je centar građanskih vrednosti nazvao “organizacijom čudnog naziva” koja ne poznaje Ustav Srbije, Statut Vojvodine i statute opština.

On je u otvorenom pismu objavio i kontakt telefone i imejlove organizacije, ali i broj mobilnog telefona predsednice Centra građanskih vrednosti Natalije Jakovljević.

“Vi se predstavljate kao prvoborac ljudskih prava, ali gde ste bili u zadnjih nekoliko decenija, ili ako ste mlađi, zadnjih godina, kada je aktuelna vlast redom kršila ljudska prava svojih građana i nacionalnih manjina?”, upitao je Bala u otvorenom pismu Nataliju Jakovljević.

On je kritikovao Jakovljevićevu i zbog činjenice da je “kao Subotičanka” napisala saopštenje za javnost “samo na srpskom” jeziku i poručio joj da se nada da će “valjda naći nekoga” da joj prevede njegovo pismo na srpski.

“Zamoliću svakoga da ismeje takve kvazidemokrate, takve kvaziliberale kao što ste vi, kome ništa ne znače osnovna ljudska i građanska prava i interesi vaše bliske i šire okoline, nego kršeći njih hoćete da se predstavite u ulozi spasioca sveta. Nemojte zaboraviti da vas u ovoj tužnoj situaciji ja ismejavam”, poručcio je Bala.

NDNV osudio napad na novinarku i aktivistkinju Nataliju Jakovljević

NDNVNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro je kritikovalo bivšeg gradonačelnika Kanjiže Lajoša Balu i optužilo ga da je pozvao na “linč” predsednice Centra građanskih vrednosti iz Subotice, novinarke Natalije Jakovljević.

NDNV je u sapopštenju za javnost naveo da je Lajoš Bala u svom autorskom tekstu na portalu na mađarskom jeziku “Vojvodina danas” (Vajdasag Ma) objavio i privatne podatke Natalije Jakovljević.

“To ne samo da je protivzakonito i etički neprihvatljivo, već se jedino može tumačiti kao poziv na njeno ‘prevaspitavanje’”, naveo je NDNV i izrazio žaljenje jer se i nekadašnji dosledni antiratna aktivista, poput Lajoša Bale, u kontekstu izbegličke krize pretvorio u ono protiv čega se nekada borio.

NDNV je ocenio da je Bala u tom autorskom tekstu izneo i niz veoma zabrinjavajućih ksenofobnih stavova.

Njilaš: Nesporazum oko autobusa u Kanjiži

Mihalj NjilasPokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš ocenio je danas da je u slučaju kupovine posebnog autobusa za prevoz đaka u opštini Kanjiža kako se ne bi vozili sa izbeglicama pridošlim u ovu opštinu, po sredi nesporazum.

„Pošto sam neposredno upoznat sa tom temom, smatram da je to više nesporazum. Tu se radi o posebnim đačkim linijama, a one su namenjene iskuljučivo za đake. Možda je to samo loše rečeno i komunikacija lokalne samouprave u tom slučaju nije bila adekvatna“, rekao je Njilaš za agenciju Beta.

On je rekao da se ovim potezom ne dovodi u pitanje ljudsko pravo migranata i izbeglica koji prolaze Kanjižom, već da počinje školska godina i da se đaci moraju organizovano dopremiti do škola, jer ima dosta onih koji časove pohađaju u drugim mestima.

„Koliko sam ja shvatio, lokalna samouprava je želela ovo bolje organizovati i obezbediti posebne đačke linije za prevoz, imajući u vidu mnogo veći promet u saobraćaju zbog migranata i izbeglica. U tome ja ne vidim nikakav problem“, kazao je Njilaš.

(Autonomija)