Skip to main content

Novinari na Zapadnom Balkanu izloženi nasilju i strahu

Jugoslavija 23. нов 2018.
3 min čitanja

Politika nasilja i straha prema novinarima prisutna je u gotovo svim zemljama Zapadnog Balkana, zaključili su učesnici međunarodne konferencije „Sloboda medija i bezbednost novinara na Zapadnom Balkanu“ koja se održava u Podgorici.

Prema rečima predsednice Sindikata medija Crne Gore Marijane Camović, udruženja novinara u regionu uradile su komparativnu analizu stanja bezbednosti novinara, koja je rezultovala bazom podataka u kojoj je evidentirano 480 slučajeva napada na novinare.

„O tome smo alarmirali međunarodnu javnost“, rekla je Marijana Camović i dodala da udruženja novinara u regionu predstavljaju oko 8.000 članova, što ih čini jednom od najbrojnijih strukovnih organizacija u regionu.

Glavna istraživačica na projektu Snežana Trpevska rekla je da su rezultati komparativnog pregleda stanja bezbednosti novinara u regionu prepoznati i u izveštajima Evropske komisije, ali i u izveštajima međunarodnih novinarskih udruženja.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Alvo Orav rekao je da su ključni indikatori da neka zemlja pristupi EU poštovanje fundamentalnih prava i slobode izražavanja.

„Ako poglavlja 23 i 24 ne budu rešena ništa nećemo postići u evrointegracijama, jer su ta dva poglavlja usko povezana sa svim ostalim poglavljima“, rekao je Orav.

Ambasador Holandije u Crnoj Gori Henk van del Dol rekao je da je sloboda izražavanja visoko kotirana u agendi njegove zemlje i da je Holandija ponosna na stepen slobode medija, što mora biti ključ i za Crnu Goru i Srbiju u procesu pristupanja EU kroz poglavlja 23 i 24.

„Zemlje Zapadnog Balkana treba da štite svoje medije i učestvuju u procesu zaštite ljudskih prava bez zastrašivanja i napada, naročito na novinare“, rekao je van del Dol i dodao da ga brine veliki broj nerazjašnjenih napada na novinare Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, Vlada Holandije je zbog jednog napada na medije u toj zemlji pokrenula čitav pravni mehanizam da zaštiti novinarsku profesiju u toj zemlji.

Marija Vukasović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije rekla je da je sloboda izražavanja u Srbiji iz godine u godinu sve lošija, da je sve više ekonomskih i političkih pritisaka koji za posledicu imaju cenzuru i autocenzuru.

„U Srbiji se novinari dele i tretiraju kao politički protivnici. Političari kao da ne znaju ili ne žele da znaju da novinari moraju da rade u javnom interesu“, rekla je Marija Vukasović i dodala da vlasti na javnim konkursima novac dodeljuju najviše medijima koji najviše krše etički kodeks.

Vukašin Obradović iz NUNS-a dodao je da je u Srbiji primetan trend porasta pritisaka na medije i to ilustrovao podatkom da je od 2017. registrovano oko 60 pritisaka predstavnika organa vlasti na novinare.

„Kod nas je primetan i specifičan vid napada na nezavisne novinare, a to su napadi provladinih medija na slobodne medije“, rekao je Obradović i naveo da takva vrsta pritisaka itekako utiče na bezbednost samih novinara.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko rekao je da u toj zemlji novinari nisu samo izloženi fizičkim napadima jer je u poslednje vreme primetan sve veći broj tužbi protiv medija sa ciljem da se oni finansijki unište.

„Ne treba imati iluzija da po pitanju članstva u Evropskoj uniji jer se u medijima ni tada neće dogoditi ništa bolje. U Hrvatskoj je Zakon o medijima jedini zakon koji nema svoje regulatorno telo iako je donet pre 14 godina“, rekao je Zovko i ocenio i da je EU sve manje sigurno mesto za novinare.

Dvodnevni skup u Podgorici organizuje Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zastupanje slobode medija i bezbednosti novinara, pod pokroviteljstvom Ambasade Holandije, Vlade Crne Gore i Evropske unije.

Skupu prisustvuju i članovi radne grupe IT, mediji i komunikacije Regionalnog saveta sindikata „Solidarnost“. Ispred Sindikata „Nezavisnost“, učestvuju predsednik grane kulture, umetnosti i medija Dragan Milanović Pilac i poverenik tog sindikata u RTV Vojvodine Darko Šper.

(Autonomija)