Skip to main content

Novinari iz regiona pozivaju na solidarnost sa kolegama koje su na meti linča

Građani 20. mar 2016.
< 1 min čitanja

Oko 40 novinara sa prostora bivše Jugoslavije pozvalo je danas na građansku solidarnost sa novinarima koji su meta napada režimskih meiđa u Srbiji.

“Novinari regiona sa velikom zabrinutošću konstatuju da režimski mediji povećanim intenzitetom, neviđenim u novijoj istoriji, napadaju i difamiraju kritičare vlasti, a ovih su dana na meti naše kolege novinari, pre svega Stevan Dojčinović, ali i oni koji su stali u njegovu odbranu”, naveli su novinari, koji su članovi regionalne neformalne inicijative Novinarska mreža,

Optužili su provladine medije u Srbiji da drastično krše etički kodeks i svakodnevno pozivaju na linč “nepodobnih” javnih ličnosti i ocenili da to ne samo da ugrožava bezbednost pojedinaca već mržnju i nasilje promovišu kao jedini način komunikacije.

“Ovi mediji su samo slika i prilika, odnosno produžena ruka izvršne vlasti na čelu sa premijerom Vučićem, koja se nikada nije ni pokušala ograditi od sunovrata profesije i ljudskosti u medijima pod njihovom kontrolom. Naprotiv, te lažne novinare i urednike svakodnevno podržavaju, dajući im legitimitet i pružajući im novo oruđe i oružje”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da “sa žalošću” konstatuju da isto to čine i pojedine profesionalne organizacije i pozvali građane da se solidarišu sa novinarima koji su na meti režimskih medija.

“Ukazujemo da je i uloga srbijanskih tajnih službi, nikada reformisanih, više nego vidljiva na medijskoj sceni, a njihova ogromna moć, stranački instrumentalizovana, predstavlja opasnost prvog reda, pogotovo u zemlji kakva je Srbija, odnosno državi u kojoj su bezbednosne službe bile uključene u ubistva novinara i drugih ‘neprijatelja’, što je više puta i sudski dokazano”, piše u saopštenju.

Smatramo da bi građani, i kroz građanske organizacije i individualno, morali u ovoj situaciji da pokažu visoku svest i solidarišu se sa onima koji su na meti režimskih medija.

(Autonomija)