Skip to main content

Novinar BBC-a napustio Rusiju zbog prismotre

Planeta 27. дец 2021.
2 min čitanja

Istraživački novinar Bi-Bi-Sijevog (BBC) servisa na ruskom jeziku u Moskvi izjaivo je da je napustio Rusiju i otišao u London nakon što je primetio da su ga vlasti stavile pod „nadzor bez presedana”, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Andrej Zaharov je to objavio u video snimku 27. decembra. Ruske vlasti su u oktobru označile Zaharova za „stranog agenta“, što je Bi-Bi-Si u to vreme odbacio najavljujući da će preduzeti mere za poništavanje te odluke.

„Još nije jasno sa čime je prismotra povezana: da sam označen kao „strani agent“ ili možda zbog izveštavanja o hakerima iz grupe Evil Corp, što sam radio zajedno sa svojim britanskim kolegama“, rekao je Zaharov.

U decembru 2019, Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv 17 pojedinaca i sedam pravnih lica povezanih sa Evil Corp, koju je okarakterisalo kao „sajber-kriminalnu organizaciju sa sedištem u Rusiji“ tvrdeći da radi za rusku Federalnu bezbednosnu službu (FSB) i čini sajber kriminal “u gotovo nezamislivim razmerama“.

Rusko zakonodavstvo o „stranom agentu“ usvojeno je 2012. godine i više puta je kritikovano u zemlji i inostranstvu kao neopravdani napad na nezavisne medije i civilno društvo.

Novinarka Bi-Bi-Sija Sara Rejnsford (Sarah Rainsford) napustila je Rusiju u avgustu nakon što su vlasti u Moskvi odbile da joj produže radnu dozvolu u sporu sa Velikom Britanijom oko tretmana stranih medija.

Oznaka “strani agent” ima hladnoratovsku konotaciju i zahteva od onih koji su tako obeleženi da u svom sadržaju jasno naznače da su „strani agenti“, što može umanjiti prihode od reklama, navodi Rojters.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev da prokomentariše izjavu Zaharova.

Kremlj je više puta ponavljao da novinari i mediji označeni kao strani agenti mogu da nastave svoj posao u Rusiji.

Bi-Bi-Si nije odmah prokomentariso slučaj Zaharova, koji je istraživao teme u rasponu od lične istorije predsednika Vladimira Putina do ruskih fabrika za dezinformisanje.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)