Skip to main content

Novinar AFP-a Arman Soldin, rođen u Sarajevu, poginuo na istoku Ukrajine

Planeta 09. мај 2023.
< 1 min čitanja

Bio je video koordinator u Ukrajini od septembra 2022. godine i vrlo često je išao na front

Video koordinator agencije AFP u Ukrajini Arman Soldin (Solden) ubijen je u utorak popodne u napadu raketa na istoku Ukrajine, javili su novinari AFP-a koji su bili sa njim.

Napad se dogodio oko 16.30 prema lokalnom vremenu u okolini Časiv Jara, ukrajinskog mjesta blizu Bahmuta koji je svakodnevno na meti ruskih snaga.

Ovaj 32-godišnji novinar i državljanin Francuske, inače rođen u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), bio je sa još četiri kolege koji su svi nepovrijeđeni.

Oni su bili sa ukrajinskim vojnicima kada su zahvaćeni raketnim napadom.

Armenova porodica je obaviještena.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane uputilo je „iskreno saučešće“ povodom smrti Soldin.

„Upućujemo iskreno saučešće njegovoj porodici i kolegama“, napisalo je Ministarstvo na Twitteru dodajući da je on „posvetio život izvještavanju o istini u svijetu“.

„Cijela agencija je slomljena“, rekao je Fabrice Fries (Fabris Fris), generalni direktor AFP-a.

„Njegova smrt je užasan podsjetnik na rizike i opasnosti sa kojima se svakodnevno suočavaju novinari dok izvještavaju o sukobu u Ukrajini“, dodao je on.

Arman Soldin bio je iskusni novinar i reporter, a prethodno je radio za AFP u Londonu. Bio je video koordinator u Ukrajini od septembra 2022. godine i vrlo često je išao na front.

Bio je u timu AFP-a koji je izvještavao i prvih dana ruske invazije.

„Arman je bio entuzijasta, energičan, hrabar. To je bio pravi reporter na terenu uvijek spreman da krene uključujući i u najteže zone“, rekla je direktorica AFP-a za Evropu, Christine Buhagiar (Kristin Buagijar).

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)