Skip to main content

Novi zakon širi listu “stranih agenata” u Rusiji

Planeta 01. dec 2022.
< 1 min čitanja

Ruski zakon kojim je proširena definicija takozvanih stranih agenata stupio je na snagu 1. decembra. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da će zakon olakšati državi da cilja kritičare u momentu kada Rusija suzbija neslaganja oko invazije koju su pokrenuli na Ukrajinu.

Novi zakon, koji je u julu potpisao predsjednik Vladimir Putin, dozvoljava zvaničnicima da u registar stranih agenata uvrste sve koji su “pod stranim uticajem”.

Novi zakon također proširuje definiciju političkih aktivnosti tako da uključuje nejasnu klauzulu koja pokriva sve aktivnosti koje su “u suprotnosti sa nacionalnim interesima Ruske Federacije”.

Prema prethodnoj verziji zakona, tužioci su morali da utvrde da je osoba optužena kao strani agent morala dobiti finansijsku ili materijalnu pomoć iz inostranstva.

Rusija je koristila zakon o stranim agentima u protekloj deceniji da etiketira i kazni kritičare politike vlade. Zvaničnici ga također sve više koriste za zatvaranje organizacija civilnog društva i medijskih grupa u Rusiji otkako je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Pojedinci koji su zvanično označeni kao strani agenti imaju zabranu da primaju državne grantove za kreativne aktivnosti, rade kao nastavnici, organizuju javne događaje i rade za organizacije koje dijele informacije.

Prema zakonu, četiri postojeća registra stranih agenata će biti spojena i biće napravljena nova lista za registraciju svih pojedinaca označenih kao strani agenti.

To imenovanje zahtijeva da se nevladine organizacije koje primaju stranu pomoć i za koje vlada tvrdi da se bave političkim aktivnostima registruju kao strani agenti, javno se identifikuju kao takve i podvrgnu ogromnim revizijama.

Te organizacije također moraju označiti svaki sadržaj koji proizvedu ili se suočiti s krivičnim kaznama ako to ne rade. Kritičari Kremlja kažu da je oznaka stranog agenta također namijenjena stigmatizaciji svake nezavisne građanske aktivnosti u Rusiji.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)