Skip to main content

Novi Sad: Živi lanac jedinstva u znak podrške Ukrajini (VIDEO)

Građani 22. jan 2023.
2 min čitanja

Oko 100 građana Novog Sada i gostiju napravilo je danas “Živi lanac jedinstva” kao podršku građanima Ukrajine u odbrani od agresije Ruske Federacije.

Oni su stajali u krugu i držali se za ruke kod spomenika ukrajinskom političaru, pesniku i slikaru Tarasu Ševčenku, a mnogi od njih bili su ogrnuti zastavama Ukrajine.

“Ukrajina je ujedinjena, I zajedno smo nezaustavljivi! Slava Ukrajini – slava herojima”, poručio je ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

Ukrajinska zajednica i Ambasada Ukrajine organizovali su ovaj događaj povodom Dana ujedinjenja Ukrajine iz 1919. godine. 

Dan ujedinjenja Ukrajine obeležava se u znak sećanja na 22. januar 1919. godine, kada je u Kijevu svečano proglašen Akt Ujedinjenja Narodne Republike i Zapadno-Ukrajinske Narodne Republike – dveju mladih ukrajinskih država, koje su nastale nakon raspada Ruske i Austrougarske imperije posle Prvog svetskog rata.

“I posle 104 godine opet smo izloženi agresiji našeg suseda, Rusije. Hvala bogu što svi naši susedi, gotovo sve evropske zemlje, podržavaju našu nezavinost i pomažu nam da se odbranimo od agresije”, kazao je Tolkač.

On je zahvalio svim građanima Srbije koji poržavaju Ukrajinu, kao i Vladi Srbije, koja je pružila gostoprimstvo izbeglicama iz te zemlje.

Prisutni su položili cveće i vence na spomenik Tarasu Ševčenku.

Akciju je podržala i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

 “Najmanje što možemo da učinimo jeste da im pružimo podršku, zbog stradanja kojima su njihovi sunarodnici izloženi zbog ruske agresije”, naveli su predstavnici Građanske Vojvodine.

Dodali su da na taj način žele da pokažu i da se ne mire sa dominantnim proruskim narativima na političkoj i javnoj sceni u Srbiji.

Pored predstavnika ambasade Ukrajine u Srbiji, ukrajinske zajednice iz Vojvodine, skupu je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović.

Spomenik Tarasu Ševčenku otkrili su u februaru 2021. godine tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i tadašnji ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič.

Spomenik je poklon prijateljskog grada Lavova, a delo je istaknutog ukrajinskog vajara Volodimira Cisarika.

“Ovo je lep dan za Novi Sad koji sada ima još jedan spomenik na kulturnoj mapi, a predstavlja potvrdu slovenskog prijateljstva”, kazao je tada Miloš Vučević.

D. G. (Autonomija, video: Svetlana Paramentić)