Skip to main content

Novi Sad: U četvrtak svečano otvaranje Evropske prestonice kulture

Kultura 12. jan 2022.
3 min čitanja

Novi Sad će sutra i zvanično postati Evropska prestonica kulture za 2022. godinu.

Svečanost, koja nosi naziv “Zeniteum”, počinje simbolično uveče u 20.22 sati, kod Banovine, jednog od simbola Novog Sada, zgrade koja je sedište Pokajinske vlade.

“Kao što je zenit najviša tačka do koje se može dospeti, tako je i ‘Zeniteum’ predstava, slavlje i kulminacija otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

Organizatori, Fondacija Evropska prestonica kulture, kazali su da je “Zeniteum” najsloženiji produkcioni umetnički projekat koji se poslednjih godina realizuje u Srbiji.

“Biće prikazan kao sekularni obred sa odabranim sadržajima najviše duhovne vrednosti Srbije. Predstavljaće sve svoje građane i građanke, sa posebnim fokusom na Novosađane”, objavili su organizatori.

Dodali su da “Zeniteum” potiče i od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizam, umetnika i urednika časopisa Zenit, Ljubomira Micića (1895 – 1971), koji je u svom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu, Milanu i Moskvi.

Autor “Zeniteuma” je evropski reditelj i postgravitacioni umetnik Dragan Živadinov iz Slovenije, centralna tema scenarija je matematika, a centralne ličnosti su Mileva Marić Ajnštajn (1875 – 1948) i Milutin Milanković (1879 – 1958).

U glavnim ulogama naći će se Anita Mančić, koja će odigrati lik Mileve Marić Ajnštajn, dok će Boris Isaković igrati Milutina Milankovića.

Na samom početku predstave svečanog otvaranja na sceni će se predstaviti dobro poznati umetnički dvojac Synspecies, koji čine Elias Merino i Tadej Droljc, audio-vizuelnim performansom “Crevasse”.

“Ovo delo predstavlja mit o stvaranju u kojem život nastaje iz procepa – procepa egzistencijalnog besmisla kojim svakodnevno zatrpavamo svoju maštu i potrebe, nazivajući to stvarnošću. Pored njih, na sceni će biti i di-džej dvojac Miloš Martinov Lag i Dejan Ilić”, objavili su organizatori.

Tokom celog sutrašnjeg dana i noći biće organizovan niz manifestacija, koje su ujedno i proslava “srpske” Nove godine.

Nastupiće Josipa Lisac, Damir Urban, Vladimir Ivković, Matija Dedić, Carminho, Chrystabell, Bojana Vunturišević, Andreas Ottensamer, Jimi Tenor, Rudimental Đ, grupe Morcheeba, Nouvelle Vague, Naked, Van Gogh, Killo killo banda, Monohrom, Dobri ljudi, Amajlija, Lost Propeleros, Stray Dogg, Bilja Krstić i Bistrik orkestar, pop hor Radio, Multietnička atrakcija, Tamara Ristić Kezz, Magic Buzz, Šlagvort, Gipsy Groove, Tam, Srbski pravoslavni pojci, kao i različiti di-džejevi.

Biće organizovan novogodišnji grafički kutak, izložbe “Evrovizion. Crossing Stories And Spaces” i “Vreme i vaseljena”, a biće izvedena i opera za decu “Čardak ni na nebu ni na zemlji”.

Od 2016, kada je Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture, do danas obnovljeno je pet kulturnih središta koji čuvaju kulturno istorijsko nasleđe Novog Sada s kraja 17. veka.

Sagrađena je mreža kulturnih stanica, kojih sada, po različitim delovima grada, ima osam.

Novi Sad je prvi put u istoriji dobio Koncertnu dvoranu, Dom muzičke i baletske škole.

Usvojena je petogodišnja strategija razvoja kulture u koju su uključene 33 ustanove kulture.

Projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture osvojio je i nagrade za najbolji evropski “trend brend” kao i nagradu “Melina Merkuri”.

Pojačane epidemiološke mere na manifestacijama Novi Sad – Evropska prestonica kulture

Fondacija Evropska prestonica kulture saopštila je danas da će se na sutrašnjim programima, kojima će biti svečano obeležena godina u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, biti pojačane epidemiološke mere.

Ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prestonicom biće održana u Srpskom narodnom pozorištu, a publika će moći da je prati isključivo u direktnom prenosu na drugom programu Radio-televizije Srbije i prvom programu Radio-televizije Vojvodine od 18 sati, kao i na sajtu novisad2022.rs

Organizatori su naveli da su preporučili da se odloži 60 odsto koncerata, dok će pojačane mere kontrole biti na onim koncertima koju su direktno u produkciji Fondacije.

Zajedno sa ulaznicom, biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata.

Za sve posetioce koji nemaju zeleni sertifikat, antigenski ili PCR test, biće obezbeđena dva punkta za besplatno testiranje, na Trgu slobode i u prostoru Gradske koncertne dvorane na Bulevaru cara Lazara.

U skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama, na samim događajima neophodno je nošenje maski i održavanje distance.

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture zakazan je za 13. januar kada će u 20 sati 22 minuta biti izvedena proslava “Zeniteum“ slovenačkog reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred zgrade Banovine, koja je ejdan od simbola Novog Sada i sedište Pokrajinske vlade.

Organizatori su naveli da je koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra, koji je bio planiran za 13. januar, odložen zbog bolesti pevačice, ali je planiran tokom godine u okviru programa Evropske prestonice kulture.

(Autonomija/Beta, foto: V. Veličković/EPK)