Skip to main content

Novi Sad: Saveti tri MZ na Limanu pisali gradonačelniku Milošu Vučeviću

Lokalne samouprave 13. okt 2021.
2 min čitanja

Saveti tri Mesne zajednice na Limanu, gde su letos nezavisni kandidati pobedili SNS konkurente, pozvali su u otvorenom pismu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da javno osudi minule događaje na tom delu grada i da apeluje na nadležne institucije da deluju po zakonu.

Oni u obraćanju gradonačelniku podsećaju na događaje koji se nižu poslednjih nedelja – od organizovanog i masovnog prefarbavanja fasada u boje srpske trobojke na Limanu 3 i 4, mimo saglasnosti stanara i tokom noći, štampanje i podelu lažnog zapisnika sa tobože sednice saveta MZ Liman, da su članu istog saveta isečene gume na automobilu, a na prostorijama Mesne zajednice „Liman“ neovlašćeno je osvanula zastava Vojvodine, a zatim i zastava Hrvatske. Na kraju – taj kvart bio je oblepljen nalepnicama, čija bi sadržina mogla da navede na pomisao da se radi o aktivnosti Saveta, što nije slučaj.

„Ono što zabrinjava je izostanak reakcije nadležnih institucija, a vi kao gradonačelnik Novog Sada dosledno relativizujete i opravdavate sve navedene događaje. Ovo navodi na zaključak da se svi ovi prestupi smatraju prihvatljivim i poželjnim ponašanjem. Odsustvo reakcije institucija i nakon podnetih krivičnih prijava i prijava nadležnim organima, na očigledno organizovane i nezakonite aktivnosti, stvaraju osećaj nebezbednosti, ne samo članova i članica Saveta MZ, nego i dela građana i građanki, a uključuje i veliku materijalnu štetu“, navodi se u otvorenom pismu.

Zbog toga pozivaju gradonačelnika da javno osudi navedene događaje i da apeluje na nadležne institucije da rade po zakonu. Istovremeno, ukazuju da je neophodno da se pojedinačni izgrednici identifikuju i adekvatno procesuiraju, a nastala šteta nadoknadi. Pozivaju nadležne institucije na delovanje kako bi se sprečili potencijalni budući incidenti.

Oni se, kako kažu, nadaju se da će Vučević održati reč datu u izjavi nakon ovogodišnjih junskih izbora za savete mesnih zajednica u kojoj je, kako podsećaju, rekao: „Grad Novi Sad je apsolutno spreman da sarađuje sa svim mesnim zajednicama. Naša ruka saradnje pružena je i ka onim mesnim zajednicama u kojima nismo pobedili“.

Međutim, kada je počelo farbanje fasada, umesto osude, on je kazao „da je veoma zabrinut zato što određenom broju stanara Limana smetaju srpske trobojke na fasadama zgrada“.

(Danas, foto: Autonomija)