Skip to main content

Bregu: Smanjenje cene rominga između Zapadnog Balkana i EU za oko pet godina

Info 13. окт 2021.
< 1 min čitanja

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da je smanjenje cene rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU „izazovan proces“, ali da se nada da će za pet godina, te cene biti snižene za oko 90 odsto.

„Strategija je formulisana na osnovu istraživanja. Nadamo se da ćemo imati smanjenje cene rominga od 90 odsto, za oko pet godina. Moram da naglasim da nije bilo lako ni da zemlje Zapadnog Balkana postignu dogovor (oko ukidanja rominga) i da ga sprovedu u delo za tri godine“, rekla je Bregu novinarima na marginama Digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Prema njenim rečima, RCC je pripremio dobru strategiju i ocenila da će ona trasirati put do trenutka kada će biti ostvareno pravo smanjenja cena rominga između država Zapadnog Balkana i EU.

„Mislim da ne postoji neka tržišna logika zašto bi građani Zapadnog Balkana trebalo da plaćaju 103 evra po gigabajtu, dok posećuju neku evropsku zemlju, a da telekom operaterima troškovi budu samo osam evra. Naporno ćemo raditi kako bi ostvarili dostizanje tog cilja i nadamo se prvim rezultatima za pet godina“, izjavila je Bregu.

Ocenila je i da je najuspešnija priča samita ta što region razmišlja i pokušava da zakruži priču o digitalnoj transformaciji i digitalnoj agendi, usvojenim na drugom Digitalnom samitu održanom u Beogradu 2019. godine.

„Važno je istaći i ukidanje tarifa po pitanju rominga što je omogućilo građanima da uštede novac, ali i da nemaju dodatne troškove kada komuniciraju jedni sa drugima. Roming kod kuće, program koji je usvojen, prvi je korak„, rekla je Bregu.

(Beta)