Skip to main content

Novi Sad: Pravosuđe u Srbiji je selektivno

Građani 04. avg 2023.
2 min čitanja

"Tužilaštvo i sud bi morali da budu samostalni u svom radu, a nemaju samostalnost jer izvršna vlast krši ustav"

Deveti po redu protest „Srbija protiv nasilja“ održan je večeras u Novom Sadu.

Građani su se okupili u Katoličkoj porti, gde su minutom ćutanja odali poštu trinaestogodišnjaku i njegovom dedi koji su poginuli u Bačkoj Palanci, kao žrtve nemara nadležnih usled nevremena.

Na početku je poručeno da ne treba da zabrinjava to što je građana manje nego na početku protesta pre tri meseca, te da je neophodno pojačati pritisak na jesen, kako bi se smenom vlasti što pre sprečile nove tragedije.

Usledila je šetnja centralnim gradskim ulicama do zgrade suda gde se okupljenima obratio Savo Đurđić, sudija u penziji i
bivši član Visokog saveta sudstva.

Između ostalog, Đurđić je ocenio da je u Srbiji jedan od najvećih problema selektivno postupanje pravosuđa, pre svega tužilaštva, koje je ažurno u predmetima prema aktivistima i građanima koji su protiv vlasti, dok u procesima protiv predstavnika vlasti ne postupa isto.

„Ja sam danas ovde da govorim na temu javnog tužilastva zbog držanja predmeta u fiokama i radu pod pritiskom političkih moćnika. Imamo 150 predmeta protiv aktivista, građana, glumaca… A dok se predmeti koji imaju političku konotaciju razvlače po fiokama i vraćaju MUP-u, kao što je urađeno u vrhu pravosuđa u VJT u Beogradu. U Srbiji postoji selektivna pravda i to mora da se ispravi“, rekao je on.

Tužilaštvo i sud bi morali da budu samostalni u svom radu, a nemaju samostalnost jer izvršna vlast krši ustav, ocenio je Đurđić.

„Moramo da kažemo da je glavni problem u Beogradu – najveći problem je Aleksandar Vučić koji krši ustav, posebno od 2017. godine i Savamale“, rekao je on.

On se osvrnuo i na tragediju u Bačkoj Palanci, gde su zbog nemara vlasti od strujnog udara nastradali dečak i njegov deda, napominjući da nadležni moraju da daju ostavke i da se procesuiraju odgovorni za ovu nesreću. Takođe, rekao je da republičkom tužilaštvu treba drastična promena.

„Treba stvoriti novu atmosferu u tužilaštvu i dovesti nove ljude, a Zagorki Dolovac onemogućiti da se ikada ponovo kandiduje“, poručio je Đurđić.

Govoreći o NovomSadu, on je istakao da niko ko je odgovoran za prebijanje građana pred Banovinom kada je usvajan Generalni urbanistički plan prošle godine nije odgovarao do sada, a da se protiv aktivista i građana koji su protestovali vodi ogroman broj postupaka.

Istakao je i da su pripadnici tog privatnog obezbeđenja bili u novosadskom parlamentu i ove nedelje, prilikom usvajanja plana za „Novi Sad na vodi“ što je, prema njegovim rečima, nedopustivo.

Pozvao je građane da daju podršku demonstrantima u Bačkoj Palanci, koji zahtevaju ostavku gradonačelnika zbog smrtnog slučaja i neadekvatnog ponašanja nadležnih tokom te tragedije.

Za kraj, građani su zasuli zgradu suda rolnama toalet papira kako bi „svi oni iz Tužilaštva koji rade časno“ obrisali ljagu sa svog imena, a svi oni koji koji vrše pritisak na tužioce i sudije „obrisali suze sa lica, jer 6. oktobar će doći!“.

Novo okupljanje zakazano je za sledeći petak.

D. Stupar (Autonomija)