Skip to main content

Novi Sad: Plakatima pozivaju na ‘godišnjicu oslobođenja Srebrenice’

Vojvodina 07. јул 2024.
< 1 min čitanja

Do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora

Plakati kojima se poziva na obeležavanje “godišnjice oslobođenja grada Srebrenice” u četvrtak, 11. jula, na centralnom gradskom Trgu slobode u Novom Sadu, osvanuli su jutros u tom gradu.

Na plakatu je prikazan spomenik srpskom političaru iz druge polovine 19. veka Svetozaru Miletiću koji se nalazi na Trgu slobode, kao i grbovi udruženja “Srpski soko”, zatim bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i Grada Novog Sada.

Deklaracijom Ujedinjenih nacija o Srebrenici iz maja ove godine, 11. jul se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na genocid u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici bivša Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid u toj, do tada, zaštićenoj enklavi UN-a.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

Nakon pada zaštićene zone Srebrenice, pripadnici VRS za nekoliko dana u julu 1995. godine ubili su 8.372 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su proteklih godina u više od 80 masovnih grobnica na području opština Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

Pored primarnih masovnih grobnica, pronađene su i sekundarne i tercijarne, jer su pripadnici VRS bagerima otkopavali primarne grobnice i premeštali ih u nove, kako bi sakrili tragove zločina.

Zbog togu se delovi tela istih žrtava neretko pronalaženi u različitim masovnim grobnicama.

(Autonomija/Beta)