Skip to main content

Novi Sad: Parole Hvala partizanima i marš antifašista povodom Dana oslobođenja od fašizma

Izdvajamo 23. окт 2023.
2 min čitanja

Transparenti na NDNV-u i na Varadinskom mostu

Na Varadinskom mostu i na Spensu, na prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu, jutros su osvanuli transparenti “Hvala partizanima – Živeo 23. oktobar”, koje je potpisala organizacija Antifašistički front “23. oktobar”, povodom obeležavanja Dana oslobođenja glavnog grada Vojvodine od fašizma.

Na beloj podlozi, velikim crvenim slovima je ispisano “Hvala partizanima”, dok je manjim crnim slovima ispisano “Živeo 23. oktobar” i „Pamtimo 23. oktobar“, sa potpisom organizacije Antifašistički front “23. oktobar”, koja je u Novom Sadu poznata po antifašističkim akcijama.

Jedan, nekoliko metara širok transparent, okačen je na Varadinski most. Drugi transparent širine oko tri metra okačen je na staklenu fasadu Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina” (Spens), na prostorijama NDNV-a.

Kako je ranije najavljeno, u čast 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu od fašizma, antifašisti i antifašistkinje Novog Sada, u slavu heroja i oslobodilaca grada, organizovaće danas antifašistički marš.

“Okupljanje je na Trgu Marije Trandafil u 18 sati, odakle će se ići do Keja žrtava racije, simboličnom trasom kojom su prošli oslobodioci ulazeći u Novi Sad koji su, već u bekstvu, napustile jedinice nemačke, mađarske i NDH vojske i kvislinške trupe”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da u Novom Sadu ne sme više biti mesta za neonaciste i neofašiste.

“Tog svetlog oktobarskog dana 1944. godine na prozorima i u rukama Novosađana koji su preživeli fašističku okupaciju zavijorile su se jugoslovenske zastave sa petokrakom i one crvene, proleterske. Mi ćemo razviti zastave antifašizma i pozvati građane i građanke Novog Sada da se, inspirisani herojstvom partizana i naših hrabrih sugrađana, pridruže šetnji, ali da se i u svim sadašnjim i budućim zalaganjima očuva slobodarski i antifašistički duh Novog Sada”, piše u saopštenju.

Ddoali su da “nema mesta za antisemite, revizioniste i ideologe zla”.

“Njima stajemo na put u ime mira, slobode i humanizma. Neka živi slobodarski Novi Sad! Neka živi antifašizam“, poručili su organizatori skupa.

(Autonomija/Beta)