Skip to main content

Novi Sad: Opozicija traži kazne uzbog urbanističkog nasilja

Vojvodina 30. jun 2023.
2 min čitanja

"Ne smeju postojati povlašćeni tajkuni i kriminalci Srpske napredne stranke koji na štetu građana rade sve što im padne na pamet"

Predstavnici novosadskih opozicionih stranaka zatražili su danas vanredni inspekcijski nadzor i ispitivanje krivične odgovornosti investitora podzemne garađe u sklopu kompleksa Banovine, koja je spomenik kulture, kao i pravljenje novog elaborata o stepenu oštećenja zgrade.

Predstavnici Stranke slobode i pravde (SSP), Pokreta za preokret (PZP), Pokreta slobodnih građana (PSG), Akcije progresivne Vojvodine (APV)istakli su na konferenciji za novinare ispred gradilišta pomenute garaže podsetili i na krivične prijave koje su podneli krajem prošle godine zbog urbanističkog nasilja u ovom slučaju.

Podsetili su da je već na samom početku radova došlo do pucanja unutrašnjih zidova zgrade Skupštine Vojvodine, kao posledica propadanja zapadnog dela zgrade Banovine, te da je od tada krenuo niz problema.

„Uprava za urbanizam je javno priznala da prilikom izdavanje dozvole nikada nije imala saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, što je morala, i time jasno priznala da je dozvola nezakonska i nevažeća“, rekao je Aleksandar Jovanović iz APV-a.

Predsednik Pokreta za preokret i narodni poslanik Janko Veselinović podsetio je da su u decembru prošle godine podneli krivičnu prijavu zbog sumnje da je „o počinjenju čak sedam krivičnih dela vezanih za izgradnju podzemne garaže“.

„Uz prijavu je podneto oko 100 strana dokaznog materijala. Iako krivična prijava nije odbačena, jer su dokazi čvrsti, po njoj se ne postupa“, dodao je on.

Predsednica pokrajinskog odbora Pokreta slobodnih građana i narodna poslanica Ana Oreg poručila je da „zakoni u Srbiji moraju važiti jednako za sve“.

„Ne smeju postojati povlašćeni tajkuni i kriminalci Srpske napredne stranke koji na štetu građana rade sve što im padne na pamet“, navela je Oreg.

Poručila je i da „urbanističko nasilje koje sprovodu SNS“ zajedno sa svojim koalicionim partnerima i satelitima mora da stane odmah.

Branislava Pandurov, potpredsednica GO SSP Novi Sad istakla je da se nakon smene vlasti mora „preispitati štetni ugovor o koncesiji“, kao i da „odgovorni u gradskim upravama zbog izdavanja nelegalne dozvole moraju da odgovaraju“.

(Autonomija, foto: Pokret za preokret)