Skip to main content

Novi Sad: Opozicija javno zatražila dokumente o izgradnji garaže kraj Banovine

Info 22. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Zgrada pokrajinskog parlamenta je od 2007. godine pod zaštitom države kao spomenik kulture"

Novosadski odbor Demokratske stranke i novosadska organizacija stranke “Zajedno” uputili su danas zahtev gradskim vlastima za pristup informacijama koje se odnose na izgradnju podzemne garaže između Banovinskog prolaza i Ulice vladike Platona, tokom koje je ozbiljno oštećena zgrada Skupštine Vojvodine.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju dve partije, zgrada pokrajinskog parlamenta je od 2007. godine pod zaštitom države kao spomenik kulture.

Zbog toga one od člana Gradskog veća zaduženog za oblast kulture Dalibora Rožića traže se “podaci o postupanjima gradskih organa” koji su po zakonu dužni da štite spomenike kulture u postupku izdavanja građevinske dozvole za radove u zoni spomenika i posle saznanja da je tokom iskopavanja oštećena zgrada pod zaštitom.

“Od Rožića se traže informacije o tome da li su investitori dostavili Zavodu za zaštitu spomenika kulture poseban elaborat o uticaju planiranih radova na zaštićeni objekat, da li su investitor i izvođač radova tokom iskopavanja protivzakonito ušli u zonu zaštite spomenika”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Rožić dužan da javnost obavesti i o tome šta su organi izvršne vlasti preduzeli “povodom postojanja sukoba interesa i potencijalno koruptivnog odnosa između predsednika Gradske komisije za planove Radonje Dabetića i projektanta garaže Andraša Lukača, koji su suvlasnici istog projektnog biroa”.

Protivzakonito je i moralno nedopustivo da jedan partner u firmi pravi privatni urbanistički projekat, a da ga drugi partner u ime grada odobrava”, dodaje se.

DS i “Zajedno” će o Rožićevom odgovoru, navode, obavestiti javnost.

(Autonomija)