Skip to main content

Novi Sad još jednom rekao Stop fašizmu

Izdvajamo 07. окт 2011.
2 min čitanja

Više hiljada građana Novog Sada danas je, uprkos velikom pljusku, učestvovalo u šetnji pod nazivom “Stop fašizmu”.

Skup je održan u znak sećanja na veliki antifašistički miting koji je u Novom Sadu organizovan na današnji dan pre četiri godine kao odgovor na pokušaj okupljanja neonacista. Neonacisti su tada kamenicama zasuli mirnu kolonu građana, iz bašte Doma Vojske Srbije.

Miting i šetnju pre četiri godine organizovale su nevladine organizacije iz koalicije Građanska Vojvodina, a podržale su ih proevropski opredeljene političke partije.

Današnju šetnju organizovala je Liga socijaldemokrata Vojvodine uz podršku Srpskog pokreta obnove. U koloni su bili funkcioneri te dve stranke. Učesnici šetnje su nosili zastave Evropske unije, Novog Sada, Vojvodine i Srbije. U šetnji su učestvovali i aktivisti LGBT pokreta.

Incidenata nije bilo, a šetnju su obezbeđivale jake snage policije i zandarmerije.

Čanak: Akcijom protiv fašizma

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da se “nadirućem fašizmu” u Srbiji moguće suprostaviti samo “aktivnim antifašizmom”.

“Oni se razmnožavaju kao i svaka nečist, kao i svaka pokora, kao i sve ono što je zlo, što je prljavo, što ne zaslužuje da ne postoji. Neki kažu da nije demokratski ovo što govorim, a ja ću ponoviti po hiljaditi put: fašisti ne zaslužuju da postoje”, poručio je Čanak.

On je upitao zašto još uvek nisu zabranjene fašističke organizacije u Srbiji. „Kažu da treba da sačekamo da neko bude osuđen. A ja vas pitam da li je Adolf Hitler doživeo presudu – nije. Da li je Slobodan Milošević doživeo presudu – nije”, rekao je lider LSV.

Dodao je da „fašisti nemaju ni naciju ni veru” i poručio da fašizam „neće proći”.

I Gej strejt alijansa u šetnji protiv fašizma

Predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović izjavio je da su članovi i članice te organizacije u Novom Sadu učešćem u antifašističkoj šetnji iskazali solidarnost sa žrtavama neonacističke ideologije kako u prošlosti, tako i danas.

Pavlović je agenciji Beta rekao da su članovi Gej strejt alijanse učestvovali u antifašističkoj šetnji u Novom Sadu povodom godišnjice mitinga protiv fažisma 2004. kada su neonacisti napali učesnike skupa. „Kao što neonacistička ideologija ne poznaje granice, tako i žrtve neonacista ne zavise od nacije, rase, vere i seksualnog opredeljenja“, rekao je Pavlović. Dodao je da „na žalost“ neonacitička ideologija postoji i danas, i da su ugrožena osnovne ljudske slobode i prava. „I danas prisustvujemo nekažnjenim zločinima i najavama zločina desničarskih ekstremista“, upozorio je Pavlović.

(Autonomija/Beta)