Skip to main content

Novi Sad: Izložba Stringeri o medijskim radnicima u središtu društvenih sukoba i previranja

Kultura 08. jul 2022.
< 1 min čitanja

Izložba “Stringeri”, koja govori o medijskim radnicima u središtu društvenih sukoba i previranja, biće otvorena sutra uveče u Novom Sadu.

“Od ratnih zarobljenika i logoraša, preko ugnjetenih novinara, (ne)zavisnih operatera u medijskim prostorima, do frilensera koji nalaze prostor da uzvrate pogled čak i represivnom društvu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je rad medijskih radnika osnov humanističke tradicije u fotografiji, dokumentarnom filmu, štampanim i elektronskim vestima, ali i propagandi, politici i kulturi sećanja.

“Raznoliki, koliko i ljudi bez kojih ne mogu, stringeri su uglavnom tražili da nađu načina da ispričaju priču, možda čak i prežive, pokušavajući da očuvaju bar malo nezavisnosti i integriteta, bez obzira na njihov položaj privrednog podređenog”, piše u saopštenju.

Biće izloženi radovi sledećih autora: Molhem Barakat, Valery Bezhenar, Wilhelm Brasse, Andrei Chaban, Jake Dinnen, Max Gafovskiy, Alina Gallo, Mendel Grossman, Aimania Hikari, Ivana Maksić, Nada Mezina, Vladimir Miladinović , Ali Mustafa, Nickolay Omelchenko, Debra Reymundo Alchison, Henryk Ross, Faigel Lazebnik.

Otvaranje izložbe zakazano je za subotu, 9. jul, u 20 časova u Kineskoj četvrti, a kustos izložbe je Nikola Radić Lucati.

Izložba će trajati od 9. jula do 9. avgusta 2022. biće otvorena za posetioce svakog dana od 10 do 22 časa, a ulaz je besplatan.

Izložbu realizuje Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu – CIEH, u okviru programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

(Autonomija)