Skip to main content

Novi Sad: Ekološki aktivisti blokirali put ka Ribarskom ostrvu da zaustave građevinske mašine

Vojvodina 17. окт 2022.
< 1 min čitanja

Ekološki aktivisti blokirali su jutros oko 9 sati put ka Ribarskom ostrvu u Novom Sadu, kako bi sprečili građevinske mašine da otpočnu pripremne radove na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu. Pošto mašina nije bilo blokada je uklonjena oko 14.30.

Oni su objasnili da su to uradili “zbog najavljenog dolaska mašina kompanije Milenijum tima, koje su praćene jakim policijskim snagama”.

Na put su postavili granje, gajbe, palete i druge predmete i razvili veliki transparent “Slobodna zona Šodroš”. Postavili su i transparent “Okupator nije dobrodošao”.

„Nećemo ustuknuti pred mašinama i telima ćemo braniti svako drvo“, poručili su aktivisti i pozvali građane da im se pridruže u blokadi.

Dodali su da žele da zaštite šumu i prirodu pred “nezasitim investitorima koji su ruinirali grad“.

Kako policije i mašina nije bilo, blokada je uklonjena negde oko 14.30 sati, kada su kamperi proglasili pobedu. Nekoliko njih, ostalo je da dežura.

Oni su kroz blokadu propuštali vozila ljudi koji odlaze na posao na turističko-ugostiteljsko Ribarsko ostrvo.

Među nekoliko desetina građana su bili i članovi stranke Zajedno.

Aktivisti su od juna meseca podigli protestni “Šodroš Survivor kamp”, kako bi onemogućili početak radova na mostu, a polovinom septembra su onemogućili radnike kompanije Milenijum tim da započnu pripremne radove.

Kako navode, na taj način žele da odbrane zelene oaze Novog Sada, kao što su Šodroš, Ribarsko ostrvo i Kamenička ada.

(Autonomija)