Skip to main content

Novi rektor Univerziteta Crne Gore dio propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija

Jugoslavija 13. феб 2021.
2 min čitanja

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) od juče je predsjednik Matice srpske i osnivač opskurnog portala IN4S, Vladimir Božović.

Osim što je razriješeni rektor Danilo Nikolić odmah poručio da je prekršen Statut Univerziteta, kao i Poslovnik o radu Upravnog odbora, neke od partija su takođe ukazale da taj izbor nije u interesu države Crne Gore, te da je urušena autonomija UCG.

Liberalna partija je, na primjer, poručila da je Vlada omogućila Matici srpskoj, instituciji strane države, da preuzme kontrolu nad najvišom visokoobrazovnom institucijom u državi, te da je sada, valjda, svima jasno šta je zapravo suština politike Vlade i kakva je njihova misija.

„Postavljanjem na čelo UCG Vladimira Božovića, predsjednika Matice srpske, oni sada i otvoreno podređuju institucije sistema i državu Crnu Goru interesima i institucijama Srbije“, naveli su iz LP-a.

Božović važi za ključnog čovjeka ruskih i srpskih operacija sračunatih na pretvaranje Crne Gore u dio „srpskog sveta“.

Antena M juče je objavila njegov govor sa jedne konferencije iz 2015. u Beogradu, u kojem, između ostalog, poručuje da je „kulturno osvajanje temeljnije“ te da je „najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori SPC“.

„To je ogromni potencijal koji Rusija nije iskoristila. Ako Rusija želi CG u zoni svog budućeg uticaja mora uzeti aktivnije učešće u budućim političkim dešavanjima, a prije svega pokušaju da se zaštiti taj najvitalniji subjekt na koji se može osloniti, a to je SPC“, rekao je Božović.

Na čelu Univerziteta Crne Gore je, dakle, čovjek čije se ime povezuje sa Maticom srpskom i portalom IN4S, a ako se pita DF-ov Nebojša Medojević, onda i sa nekim službama.

Kad smo kod portala IN4S, veoma je važno podsjetiti, da je upravo taj portal, jedan od glavnih medija srpske propagande u Crnoj Gori, u izvještaju Stejt Departmenta, označen kao dio takozvanog propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija.

U tom izvještaju predstavljeni su stubovi ruske kampanje dezinformacija, o čemu je Antena M pisala početkom septembra.

(Antena M, foto: Screenshot YouTube)