Skip to main content

Novi optimizam proslavio punoletstvo uz poruke podrške Novoj i N1

Građani 08. дец 2022.
2 min čitanja

Pokret novi optimizam je zajedno sa Građanskim inicijativama, u Bbeogradskom Dorćol Platzu obeležio 18 godina svog postojanja.

Događaj je počeo performansom podrške televizijama N1 i Nova S, kao i dnevnom listu Danas. Okupljeni su podigli transparente na kojima je bila ispisana poruka: „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“, a prisutnima su se obratili glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Mihailo Jovićević i programski direktor N1 Igor Božić.

„(Mrak je) Crn kao džep novog šefa BIA, ili kao CV bivšeg ministra informisanja, sadašnjeg predsednika Srbije“, rekao je Jovićević.

„I dalje se nešto vidi u mraku, naše dve televizije i dalje rade, ima tu još slobodnih medija, ali ako se ugase ove dve televizije, ostaće samo mali zraci, a bojim se da građani mogu da oslepe ako pokušavaju da vide samo te zrake“, poručio je Božić.

Nakon toga usledila je i dodela nekoliko priznanja.

“Povelja Dušan Mitrović” za dobar primer Novog optimizma uručena je članovima udruženja građana KudeS iz Ivanjice, za prognanu i slobodnu Nušićijadu.

Građanske inicijative uručile su priznanja borcima za očuvanje tri slobode:

  • za slobodu izražavanja nagrađen je istraživački portal Krik
  • za slobodu okupljanja Evroprajd Beograd 2022
  • za slobodu udruživanja Pokret za mentalno zdravlje

Za N1 govorio je i osnivač novog optimizma Branislav Guta Grubački:

„Postoji mnogo činilaca koji kažu da je građansko društvo koje mi propagiramo ovde u Srbiji, tih poslednjih 18 godina, i da jednostavno treba pustiti, dići ruke od svega ili slati decu u inostranstvo, ili generalno se snaći ovde. Mi misliomo drugačije“

Na kraju proslave nastupio je i bend “Vampiri” koji ovih dana promoviše svoj novi album, a u Dorćol Platzu su svirali svoje najpopularnije hitove iz devedesetih.

Drugi deo proslave održaće se na dan ljudskih prava, 10. decembra u Zrenjaninu, kada će inicijativi “Pravo na vodu” biti uručeno novoustanovljeno priznanje Građanskih inicijativa i Novog optimizma pod nazivom „Heroji građanskog aktivizma“.

(Stefan Miljuš, N1 / Foto: N1)