Skip to main content

Novi optimizam o spotu na TV Pink: Doprinos još jačem gušenju slobode medija u Srbiji

Info 07. апр 2023.
< 1 min čitanja

"Ugrožavaju bezbednost novinara i medija"

Pokret Novi optimizam osudio je danas objavljivanje spota na televiziji Pink kojim se kako su naveli, poziva na hapšenje novinara televizija N1 i Nova i dnevnog lista Danas.

Iz pokreta su ocenili da takvi postupci „ugrožavaju bezbednost novinara i medija“ i da doprinose „još jačem gušenju slobode medija, koji su sada već konstantno suočeni sa različitim pretnjama vlasti“.

„Ovakvo ponašanje medija bliskih vlastima i SNS-u, stranci Aleksandra Vučića, još jedan je dokaz da su profesionalni novinari u Srbiji izloženi pritiscima, verbalnim napadima, pretnjama i rizikom od fizičkog nasilja, kao i da takvo toksično okruženje kreiraju i podržavaju političari na vlasti“, stoji u saopštenju.

Pokret je podržao novinare emisija „Mentalno razgibavanje“ i „Dobar, loš, zao“, kao i „sve druge autorima emisija i tekstova koje napada TV Pink“.

„Nakon objavljivanja spota na televiziji Pink, u kom se poziva na hapšenje novinara i urednika portala Nova.rs, dnevnog lista Danas, televizija Nova S i N1, zbog toga što kritikuju aktuelnu vlast i predsednika Aleksandra Vučića, jedina obaveza nadležnih je da reaguju u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima zaštite medijskih sloboda“, navodi se u saopštenju.

(Beta)