Skip to main content

Novi BeFemov film: Borba žena za nasledstvo – borba protiv duboko ukorenjene nepravde

Građani 22. апр 2024.
< 1 min čitanja

"U filmu su prikazane ispovesti žena koje su se suočile sa diskriminacijom u porodičnom nasleđivanju, kada je brat privilegovan u odnosu na sestru"

Novi dokumentarni film Feminističko kulturnog centra BeFem „Borba žena za nasledstvo“ istražuje zašto se žene u velikom broju i dalje odriču nasledstva, a ukazujući na duboko ukorenjene nepravde prema ženama, film predstavlja snažan poziv na promene u društvu.

Kako navode iz BeFema, u filmu su prikazane ispovesti žena koje su se suočile sa diskriminacijom u porodičnom nasleđivanju, kada je brat privilegovan u odnosu na sestru.

„Aktivistkinje Ženskog udruženja kolubarskog okruga razotkrivaju pravne prepreke sa kojima se žene često susreću, posebno u vezi sa zakonima o socijalnoj zaštiti. Uprkos teškoćama koje su žene doživljavale, film donosi optimizam i naglašava značaj aktivizma i organizacija civilnog društva koje se bore za prava žena i ukazuje na potrebu za širom podrškom društva kako bi se ostvarile promene“, dodaje se.

Film je poziv na promene, podstičući razgovor o važnosti rodne ravnopravnosti u nasleđivanju i potrebi za sistemskim promenama.

BeFem kroz svoju produkciju beleži različite ženske inicijative i nastavlja da inspiriše građanski aktivizam u Srbiji.

Film je deo kampanje „Aktivna žena – Aktivna zajednica“ koju sprovodi Feministički kulturni centar BeFem u okviru projekta „Snaga aktivizma“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija. Ostali partneri na projektu su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.

(Autonomija, foto: printscreen BeFem)