Skip to main content

Nove sankcije Rusiji na dnevnom redu sastanka ministara finansija G7

Planeta 23. феб 2023.
2 min čitanja

"Sankcije su dugoročno oružje, treba da se održe i ojačaju“

Ministri finansija Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija (G7) pokušaće danas na sastanku u Indiji da se usaglase o novom paketu ekonomskih sankcija Rusiji, uoči prve godišnjica početka njene invazije na Ukrajinu.

Sastanak G7 održava se na margini sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka G20, najvećih svetskih ekonomija, koji se organizuje u Bangaloru na jugu Indije.

„U okviru G7 mi ćemo se založiti za jačanje ekonomskih sankcija protiv Rusije“, najavio je u ponedeljak francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer.

On je pred polazak na sastanak u Indiji rekao da su ekonomske sankcije efikasne i da su dovele do toga da su se prepolovili naftni prihodi Rusije.

Sankcije su dugoročno oružje, treba da se održe i ojačaju“, rekao je francuski ministar.

Pomoćnica amerićkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland rekla je da SAD i njihovi „partneri iz G7“ planiraju „novi veliki paket“ sankcija protiv Rusije oko 24. februara, godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor u nemačkom ministarstvu finansija je ipak umanjio očekivanja da će se one doneti na ovom sastanku.

SAD, EU i njihovi saveznici uveli su drastične sankcije Rusiji od početka njene invazije na Ukrajinu, koje pogađaju najviši nivo ruske države, industriju, banke i naftni sektor.

Sastanak G7 (Kanada, SAD, Japan, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija) održava se pre okupljanja ministara finansija i predstavnika centralnih banaka G20, zakazanog za petak i subotu, gde će se razgovarati o merama koje treba doneti da bi se suočilo s ekonomskim posledicama rata u Ukrajini i o mogućem olakšanju duga najsiromašnijim zemljama.

Svaki razgovor o Ukrajini je osetljiv za Indiju, zemlju organizatora skupa G20, koja nije osudila rusku invaziju.

Rusija nije potvrdila da li će poslati predstavnika na sastanak ministara finansija G20.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov treba da učestvuje iduće nedelje u Nju Delhiju sastanku ministara spoljnih poslova G20, na kojem će biti njegov američki kolega Entoni Blinken.

G7 pozvao MMF da pruži pomoć Ukrajini do kraja marta

Ministri finansija članica Grupe sedam najrazvijenjih zemalja sveta (G7) pozvali su Međunarodni monetarni fond (MMF) da pruži novi paket pomoći Ukrajini do kraja marta.

„Pozivamo MMF i Ukrajinu da uspostave kredibilan, ambiciozan, potpuno finansiran program sa odgovarajućim uslovima do kraja marta 2023. godine“, navodi se u zajedničkom saopštenju, sa ministarskog sastanka u Bangaloru.

Minsitri G7 koju čine Kanada, SAD, Japan, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija dodali su da su sankcije do sada „u velkoj meri oslabile sposobnost Rusije da vodi svoj nezakoniti rat“.

(Beta, Foto: Shutterstock)