Skip to main content

Nove pretnje Nenadu Čanku i LSV-u

Autonomija 19. сеп 2008.
2 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da su ponovo na Internet sajtu „You tube“ postavljene pretnje lideru te stranke Nenadu Čanku. I ovog puta, Čankova glava je u centru mete kao što je to bio slučaj i u video klipu koji je postavljen na „You tube“ u nedelju, a koji je LSV već predala policiji, navodi se u saopštenju.
Iz LSV-a podsećaju da je, u video klipu pod nazivom „Javni poziv Srbima“, neko ko se krije pod pseudonimom „četniksrb“, uputio javni poziv na ubistvo Nenada Čanka navodeći da bi njegov likvidator „dobio slavu velikog besmrtnog Gavrila Principa“. Snimak je propraćen narodnom pesmom u kojoj se veliča Gavrilo Princip i atentat kao sredstvo političke borbe, dok se glava Nenada Čanka nalazila u centru mete. Snimak je završen rečima: „Doći ćemo Čanku na vrata, zaklati ga kao Miloš Murata!“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je u najnovijem snimku pod nazivom „Smrt separatistima“, autor potpisan kao „ćetnikpride3“, a video klip traje takođe 3 minuta i 39 sekundi, kao i prethodni. Ovog puta, pretnje su upućene i stranci LSV, a uz muzičku podlogu „Marš na Drinu“, čuje se muški glas koji recituje pesmu o junaštvu Gavrila Principa. Na početku se pojavljuje crna zastava sa lobanjom na kojoj piše „S verom u Boga, sloboda ili smrt“ , a nakon četrdesetak sekundi vidi se fotografija Nenada Čanka, kao kroz snajperski nišan. „LSV upozorava i policiju i sve nadležne da nas skorašnja istorija uči da se preko ovakvih pretnji ne sme olako prelaziti, tim pre što su one učestale, te da u svim civilizovanim zemljama ovakve pretnje nailaze na hitnu i efikasnu reakciju državnih organa“, navodi se u saopštenju.
LSV je zatražila da policija preduzme sve da pronađe počinioce i da oni budu kažnjeni „za primer svima koji bi želeli da krenu njihovim putem“. Stranka takođe traži garancije za punu bezbednost Nenada Čanka i ostalih članova partije. „Država je dužna da se konačno obračuna sa svima koji misle da će ubistvom biti zaustavljeni demokratski procesi u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

(Beta)