Skip to main content

Novaković: Uslovi neće biti ravnopravniji ako ne učestvujemo u procesu

Info 23. апр 2024.
4 min čitanja

"U ovom trenutku možemo da biramo – ili da se borimo ili da odustanemo, ili da budemo deo institucionalnog procesa ili da ne budemo“

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije izjavio je u Iza vesti da „uslovi jesu neravnopravni“, ali da „neće biti ravnopravniji ako ne učestvuju u procesu“. Na pitanje koja je procena bila za izlazak na izbore, odgovara – „procena da ne možemo ostaviti na cedilu dve trećine Srbije“.

Ne bi rekao, kaže, da su napravili kompromis sa SNS.

„I da i ne. Kompromis jeste u smislu da smo se borili za naše zahteve, da smo uspeli da realizujemo sva tri zahteva. Potpuno je tačno da su oni načelno prihvatili sva tri zahteva, tačno i, što nama ne ide u prilog, vremenski okvir za implementaciju je vrlo kratak i ne garantuje da će se do 2. juna bitno promeniti okolnosti, ali načelno je prihvaćeno, idemo konkretno u realizaciju“, kaže on.

Danas se sastaje komisija oko biračkog spiska, dodao je.

Osvrnuo se i na podelu u doskorašnjoj koaliciji Srbija protiv nasilja.

„Sve do ove odluke mi smo praktično odlučivali većinski. Imali smo magičnu rečenicu kada neko ostane u manjini, kaže ‘u redu, ne delim vaš stav, ali ću se prikloniti stavu većine’, do ovoga trenutka. Prosto u ovom trenutku možemo da biramo – ili da se borimo ili da odustanemo, ili da budemo deo institucionalnog procesa ili da ne budemo“, kaže Novaković.

Ističe da moraju „otvoriti prostor dalje borbe“.

„Ili ćemo ući u taj fajt, moramo kombinovati i institucionalni i vaninstitucionalni pritisak. Sve vrste aktivizma će ići u istom pravcu kao što ide u institucijama. Društveni život se uređuje preko institucija i zakona, ako želimo da civilizujemo, uljudimo ovu državu, u jednom trenutku, trenutak kada morate da sednete i razgovarate, kako da politička i pravna struktura u ovoj državi garantuje fer i poštene izbore“, kaže on.

Kada imate diktatorski režim, ukazuje, „morate napredovati korak po korak i osvajati slobodu“.

„Da, uslovi su neravnopravni, neće biti ravnopravniji ako ne učestvujemo u procesu. Borba je jedini način da pomerimo granice slobode i stvorimo okolnosti koje će biti bar malo ravnopravnije i stvoriti mogućnost da pobedimo. Ovo što radimo proizvodi efekat, da li proizvodi onaj efekat po opsegu, dinamici, kvalitetu rešenja koji bih ja voleo, ne, ali žao mi je, očito živimo u Srbiji Aleksandra Vučića i moraćemo imati više strpljenja“, kaže Novaković.

Izgovorio je rečenicu koja, kako je rekao, „može zazvučati za beogradski ukus odveć novosadizovano“.

„Ovde se stvara atmosfera kao da postoje samo beogradski izbori. Centralna tema je da li će biti bojkotovani izbori u Beogradu ili ne. Za ime Boga, izlazi cela Vojvodina, zar je to činjenica koju treba prećutati, izlazi Niš, Čačak, Užice, Valjevo, dve trećine Srbije, da li treba dve trećine Srbije da lišimo mogućnosti da glasaju za svoje predstavnike? Ne može tema Beograda da potpuno baci u senku i potceni i Novi Sad i Čačak, Niš, Suboticu, Valjevo, Sremsku Mitrovicu, Zrenjanin… Mislim da je bilo važno da se u ovaj proces uđe, da ulazeći u 82 lokalne samouprave institucionalno osnažimo svoju poziciju, sa institucionalnim osnaženjem opozicije nastavimo svoju borbu“, kaže on.

Ponovio je da su sva tri njihova uslova ispunjena, ali da je druga stvar da li će postojati vremenski okvir.

„Ako smo 17. decembra, pod vrlo nepovoljnim uslovima u Novom Sadu osvojili 34 odsto, DSS dobio šest odsto, to je ukupno 40 odsto, pa Novi Sad je pred padom, u Novom Sadu možemo da pobedimo SNS, i ja sad da kažem da odustajem, to nije normalno“, kaže on.

Iako je bio jedan od glavnih zagovarača bojkota 2020. godine, kaže da je tada bila nešto drugačija klima.

„Bili su gori uslovi, to je trenutak kada je Vučić bio u punoj snazi, bilo je potrebno nešto da uradimo, posle pokreta Jedan od pet miliona, bilo je važno da političari izgovore tu rečenicu, nisu nam bitni mandati, bitno nam je da se sa vama koji ste protestovali izborimo“, kaže on.

Na pitanje koja je procena bila za izlazak na izbore, odgovara „procena da ne možemo ostaviti na cedilu dve trećine Srbije“.

„Ostaće bez mogućnosti da imaju svoje reprezente, bez bitnog kapaciteta u dve trećine Srbije. Imali smo tri uslova, sva tri su prihvaćena, sad je samo pitanje da li će i u kolikoj meri pokušati da u fazi primene toga šutaju loptu u aut i svedu sve to na minimum, na nama je da od toga napravimo maksimum“, kaže.

Formirali su, kaže, izborni štab i dogovrili se oko slogana, osnovnih poruka, osnovnih tema…

„Mi kao izborni štab radimo sve izborne radnje i pripremamo se da i u Beogradu i u sve 82 lokalne samouprave izađemo na izbore. Stranke se uvek pripremaju da izađu na izbore, a ne da ne izađu“, ističe.

Kako je rekao, ne očekuje od vlasti da budu reformatori.

„Nemaju emancipatorski potencijal, pa će reformisati sistem do tačke gde možemo da ih pobedimo, pa neće“, kaže.

Na pitanje u kakvim su odnosima sa doskorašnjim partnerima iz opozicije, kaže „vrlo korektnim“.

„Poslednje što bi mi palo na pamet je da se prepucavamo i optužujemo. Imamo samo analitičko razilaženje, put prema pobedi vodi na različite načine, idući prema pobedi možemo da je ostvarujemo na različite načine. Oni smatraju da je u ovom trenutku bojkot pravi način, mi smatramo da borba sada stvara veći kapacitet da još jače pritisnemo SNS“, kaže on.

O mogućnosti odlaganja izbora za jesen kaže da misli da je to „hipotetika“.

„Ne postoji argument i činjenice, sem intuicije, ni na kakvu činjenicu to ne može da se osloni. Ne bih rekao da smo oponenti, možda smo rivali, ali idemo prema istoj tački, imamo isti cilj, ali metode su nam drugačije, ako je problem metoda, lako ćemo rešiti, ali je isti cilj“, kaže Novaković.

Mišljenja je da postoje okolnosti gde mogu igrati na pobedu.

„Da uđemo u parlament u Novom Sadu, sa rezultatom koji gravitira oko 30 procenata, u Novom Sadu je razuđena politička situacija, imaćete mnogo grupa građana, trenutno su razgovori da probamo da napravimo najširu moguću koaliciju a da ona ima konzistentnost i logiku“, kaže Novaković.

(tekst i foto: N1)