Skip to main content

Novaković: Tužilaštvo da reaguje zbog planova Galensa

Vojvodina 28. јул 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da bi nadležno tužilaštvo trebalo da reaguje zbog brodogradilišta u vlasništvu kompanije Galens „koji u dosluhu s Gradom planira da ukrupni posed na priobalju“.

Novaković je na konferenciji za novinare ocenio da je u Novom Sadu „na potezu trgovina uticajem koju ni gradonačelnik, ni kompanija Galens, više ne kriju“.

Nedavno je Institut „Jaroslav Černi“ javno izneo stav da ne postoje prepreke za preeštanje dela postojećeg nasipa na Dunavu kod brodogradilišta, gde Galens planira da izgradi stambeno-poslovne objekte.

Novaković smatra da bi u vezi sa uređenjem priobalja trebalo održati javnu raspravu i da nadležni „jasno i nedvosmisleno iskomuniciraju šta im je namera i u kom obimu“.

„Neka izađu i jasno kažu šta je šta. Do ovog trenutka to nisu uradili – niko nije video dokument koji je izradio ‘Jaroslav Černi’ u celini, postoji zavera ćutanja. Galens očito telefonira gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću šta želi“, navodi Borislav Novaković.

On je rekao i da se u slučaju priobalja ponavlja isti obrazac kao i za prethodne projekte Galensa koji kupuje bezvredno zemljište za koje se posle menja ubanistički plan i podiže njegova vrednost.

„Odjednom će novim Generalnim urbanističkim planom, izmenama plana generalne i plana detaljne regulacije na prostoru brodogradilišta i okruženja biti predviđena stanogradnja, što tako nije bilo u trenutku kupovine brodogradilišta“, kazao je Novaković.

(Autonomija)