Skip to main content

Novaković: Jeremić se prostački obračunao s onima za koje misli da nisu za njega

Info 15. јул 2023.
2 min čitanja

"Vuk Jeremić sebi ne može da prizna da je on najslabiji u onoj tački u kojoj bi političar morao da bude najjači – a to je odnos birača prema njemu i njegovoj ličnosti i autoritetu"

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković rekao je za Nova.rs da je „jako ružno“ ono što se danas dogodilo na predsedništvu Narodne stranke, kada je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić raspustio Izvršni odbor te stranke na čijem je čelu bio Miroslav Aleksić.

„Ono što se dogodilo na predsedništvu Narodne stranke je jako ružno. Vuk Jeremić je u stranci uradio ono za šta se zalažemo da ne postoji kao deo političke i pravne kulture. Dakle, na jedan ružan, prostački način se obračunao sa svima za koje veruje da nisu za njega, stvarajući neku fiktivnu većinu u predsedništvu. Međutim, to su gluposti, jer ovde nije pitanje ko ima većinu u predsedništvu niti u stranci, ovde je pitanje ko ima većinu i naklonost biračkog tela. A to pitanje Vuk Jeremić ne sme da postavi, jer zna da je jedan od najnepopularnijih političara u Srbiji. Za razliku od Miroslava Aleksića koji je jedan najpopularnijih političara i koji apsolutno ima kapacitet da preuzimajući Narodnu stranku napravi nemerljivo bolji rezultat nego Vuk Jeremić“, rekao je Novaković za nova.rs.

Kako je naveo Novaković, Vuk Jeremić sebi ne može da prizna da je on najslabiji u onoj tački u kojoj bi političar morao da bude najjači – a to je odnos birača prema njemu i njegovoj ličnosti i autoritetu.

Novaković se i danas pridružio protestima „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu.

„Broj ljudi koji protestuju uvek će da oscilira. Ne treba biti previše euforičan kada je broj veliki, niti treba biri deprimiran ako je broj mali. Kod protesta su važne dve stvari – kontinutitet i snaga poruke. A snaga poruke u kojoj se borimo za Srbiju protiv nasilja i svega onoga što nas okružuje i što je kulminiralo 3. i 4. maja je tako snažna da će nas nositi sigurno i ubuduće“, kaže Novaković.

Treba proširiti paletu i građanskog otpora i građanske neposlušnosti, a u svemu tome treba prpustiti inicijativu i građanima, smatra Novaković.

„Zaista sam se osećao posramljeno kada je naša služba, obavljajući prljavi posao i prihvatajući na sebe ulogu podizvođača prljavih političkih poslova – dostavila transkripte ruskih opozicionara ovde u Srbiji, da bi posle taj čovek Vladimir Karamurza bio osuđen na dvadeset i pet godina robije. To je strašno. Naša služba je bila asistent u tome“, navodi Novaković.

On navodi i da je služba odradila taj prljavi politički posao da špijuniraju opozicionare i ljude koji slobodno misle i sada jedan od njih provodi vreme u zatvoru i ko zna kada će izaći.

„Pod Vulinom je služba očigledno involvirana u nezakonite poslove. U toj odluci se govori o trgovini oružjem i drogom, što je najteža optužba koja uopšte može da bude. Mislim da je to već sada dovoljno da ovaj čovek bude smenjen, nego da taj čovek ne zauzme uopšte tu poziciju, nego da je pitanje njegovog opstanka trebalo da bude postavljeno mnogo ranije“, naveo je Novaković.

(Nova/N1, Foto: N1)