Skip to main content

Nova vojvođanska vlada

Izdvajamo 11. јул 2012.
2 min čitanja

Poslanici Skupštine Vojvodine izabrali su danas novu pokrajinsku vladu, koja će umesto dosadašnjih 12 brojati 11 sekretarijata i četiri potpredsednička mesta.

Za novu vladu glasali su poslanici vladajuće Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, dok su protiv ove odluke bili poslanici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Uzdrzzani su bili poslanici Socijalističke partije Srbije, koji nakon četiri godine ponovo više nisu u izvršnoj vlasti u Vojvodini

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je u ekpozeu da će vlada biti manja i efikasnija od prethodne, a po svom kvalitetu autoritativnija od svih prethodnih.

Pajtić je najavio da će vlada biti posvećena daljem zapošljavanju građana, brorbi protiv krize, privlačenju stranih investicija i nastavku ulaganja u vazzne infrastrukturne objekte radi podsticaja privrede.

Rekao je i da će vlada nastaviti da ulazze u kvalitetnije uslove zdravstvenih usluga, obrazovanje i da će se zalagati za očuvanje ljudskih i manjinskih prava u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Najavio je beskompromisnu zaštitu prava Vojvodine i njenih građana, kako bi bili ravnopravni sa svim drugim građanima u Srbiji, i dodao da će u tom smislu Vlada Vojvodine biti partner republičkoj vladi i svim lokalnim samoupravama.

U novoj vladi Pajtić će biti predsednik, dok će potpredsednici biti Andor Deli (SVM), Dragoslav Petrović (DS), Goran Ješić (DS) i Slaviša Grujić (LSV).

Deli će nastavljati da obavljati i funkciju sekretara za upravu, propise i nacionalne zajednice, Petrović će ponovo biti sekretar za nauku i tehnološki razvoj, Ješić će voditi i resor poljoprivrede, dok će Grujić biti zaduzzen za kulturu i informacije.

Vesna Kopitović (DS) vodiće resor zdravstva, demografije i socijalne politike, dosadašnja direktorka Veterinarskog zavoda u Subotici Nataša Bajić Pavićević (DS) biće zaduzzena za energetiku i mineralne sirovine, dok će dosadašnji direktor Poreske uprave za Vojvodinu Zoran Radoman (DS) voditi resor finansija.

Marinika čobanu (LSV) biće na čelu sekretarijata za omladinu i sport, Slobodan Puzović (DS) biće zaduzzen za urbanizam i zaštitu zzivotne sredine, dok će dosadašnji direktor VIP fonda Branislav Bugarski voditi resor regionalne politike i lokalne samouprave.

Miroslav Vasin (DS) osteće sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ali će danas preuzeti i sektor privrede koji je odlukom Skupštine Vojvodine tom sekretarijatu danas pripojen.

“Ovo su sve istaknuti sturčnjaci u oblastima u kojima rade, što govori da će ova vlada biti primer, ne samo za vlade i administracije u Srbiji, nego i mnogo šire. Zaista sam veoma ponosan zbog činjenice da su svi ovi ljudi prihvatili da budu deo pokrajinske vlade u narednom sazivu”, rekao je Pajtić.

(Beta)