Skip to main content

Nova premijerka Italije osudila Rusiju za „ucjenu“

Planeta 25. окт 2022.
2 min čitanja

Giorgia Meloni, prva žena imenovana na položaj premijerke Italije, obećala je u utorak, 25. oktobra da će voditi zemlju kroz neka od najtežih vremena od Drugog svjetskog rata i da će nastaviti s podrškom Ukrajini u sukobu s Rusijom.

Dajući borbeni ton u svom prvom govoru u parlamentu, Meloni je rekla da će konzervativna koalicija učiniti da se njen glas čuje u Evropi i odbacila fašizam, uprkos krajnje desničarskim korijenima njene partije Braća Italije.

Italija će nastaviti da podržava zapadne sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina bez obzira na smanjenje uvoza prirodnog gasa iz Moskve, rekla je Meloni tokom opsežnog govora koji je trajao više od sat vremena.

„Svako ko vjeruje da je moguće zamijeniti slobodu Ukrajine za naš duševni mir griješi“, rekla je Meloni.

„Popuštanje Putinovoj ucjeni o energetici ne bi riješilo problem, već bi ga pogoršalo otvarajući put daljim zahtjevima i ucjenama.“

Liderka nacionalističke partije Braće Italije, Meloni (45), odnijela je pobjedu u septembru kao dio izborne koalicije koja je uključivala partiju Forza Italia, koju je vodio bivši premijer Silvio Berlusconi, i antiimigrantsku Ligu Mattea Salvinija.

Nova vlada Italije je najdesnija vlada od Drugog svjetskog rata, a nekadašnje bliske veze između Moskve i Berlusconija i Salvinija izazvale su zabrinutost oko inostrane politike koju će voditi ova država članica Evropske unije (EU).

Meloni je kasnije odbacila optužbe opozicionih zastupnika da je antievropske orijentacije, rekavši da „ne morate nužno biti federalista da biste vjerovali u evropsku integraciju“.

„Evropska unija uključila se u mnoge stvari koje su trebale biti prepuštene nacionalnim državama, a izostala u velikim strateškim pitanjima“, rekla je.

Osuda fašizma

Meloni je rekla da će njena vlada ponuditi finansijsku podršku za domaćinstva i kompanije pogođene energetskom krizom, upozoravajući da visoki troškovi energenata znače da će njena administracija možda morati odgoditi neka od svojih skupljih izbornih obećanja.

„Kontekst u kojem će vlada morati djelovati vrlo je komplikovan, možda najteži od Drugog svjetskog rata“, rekla je, dodavši da bi ekonomija sljedeće godine moglo potonuti u recesiju dok se bori s rastućom inflacijom i poremećajima povezanim s pandemijom COVID- 19 i ratom u Ukrajini.

Meloni, koja je odrasla u radničkoj četvrti Rima, predstavljala se kao autsajdera koji je spreman da prkosi kritičarima koji su je optuživali da je neliberalni demagog.

„Nikada nisam osjećala nikakve simpatije ili bliskost s antidemokratskim režimima. Ni za kakve režime, uključujući fašizam“, rekla je.

„Na isti način, uvijek sam smatrala (antisemitske) rasne zakone iz 1938. najnižom tačkom italijanske istorije, sramotom koja je zauvijek okaljala naš narod.“

Što se tiče imigracije, ključnog pitanja za njene pristalice, rekla je da će Italija nastojati da zaustavi krijumčarenje ljudi preko Sredozemlja i da će raditi s vladama u Africi kako bi se zaustavio protok migranata s kontinenta.

„Niko ne smije ilegalno doći u Italiju“, rekla je.

Donji dom je potvrdio novu vladu Italije glasanjem o povjerenju Meloni. Nakon glasanja u donjem domu parlamenta očekuje se slična procedura u Senatu u srijedu 26. oktobra.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)