Skip to main content

Nova gazeta, poslednji veliki nezavisni medij u Rusiji, prestala da radi

Planeta 28. мар 2022.
2 min čitanja

"To je istovremeno redakcija sa verovatno najvećim brojem ubijenih novinara u Rusiji"

I poslednji nezavisni list i portal u Rusiji prestao je da radi. Nova Gazeta održala se 34 dana od početka invazije Rusije na Ukrajinu. Redakcija je nastavila da radi, maltene kao poslednja, i kada je donet zakon koji je kriminalizovao svako odstupanje od zvaničnih saopštenja Ministarstva odbrane o “vojnoj operaciji” u Ukrajini, svaku kritiku te invazije pažljivo izbegavajući reči “rat”, “invazija”, “agresija” jer su one, primenjene na Ukrajinu, praktično stavljene van zakona.

Nova Gazeta nastavila je da radi pošto je iz Moskve otišla većina stranih dopisinika zapadnih medija, bili blokirani i DW i Radio Sloboda i ruska televizija TV Dožd i legendarna radio stanica Eho Moskve.

Za 34 dana rata u Ukrajini, Nova Gazeta objavila je ekskuzivne reportaže iz Nikolajeva koji pokušava da zauzme ruska vojska, iz Hersona koji je već zauzela, ispovesti žitelja samoproglašenih LNR i DNR, o posledicama sankcija, o ruskim mobilisanim vojnicima…

Nova Gazeta poznata je u Rusiji i van nje po temeljnom istraživačkom novinarstvu i reportažama sa mesta na koje drugi obično ne idu i o događajima kojima se drugi nerado bave.

To je istovremeno redakcija sa verovatno najvećim brojem ubijenih novinara u Rusiji.

Za Novu gazetu pisala je i Ana Politkovska, koja je ubijena 2006. ispred zgrade u kojoj je živela, Natalija Estemirova, borkinja za ljudska prava, koji su 2009. iz stana u čečenskom Groznom oteli i kasnije ubili još uvek nepoznati počinioci.

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Nove Gazete dobitnik je Nobelove nagrade za mir za 2021.godinu.

Celokupni novčani iznos nagrade predat je humanitarnim organizacijama u Rusiji koje se bave lečenjem i rehabilitacijom dece obolele od retkih i/ili teških bolesti, hospisu “Vera”, Fondu “Pokloni život” koji pomaže deci oboleloj od raka, fondaciji nagrade “Ana Politkovska” i fondaciji za medicinsku pomoć novinarima.

Samu nagradu, Muratov je nedavno ponudio na aukciju sa namerom da se tako prikupi novac za ukrajinske izbeglice.

Na dan početka rata, 24. februara, Nova Gazeta je, kao znak nesaglasnosti sa napadom Rusije na Ukrajinu, izašla na dva jezika: ruskom i ukrajinskom.

(N1)