Skip to main content

Noć trgovine i dugačkih jezika

Decentralizacija 07. јул 2012.
6 min čitanja

Ako se po jutru dan poznaje, naredne četiri novosadske godine biće burne, tvrde i trgovačko pilićarske, jer su upravo takvi bili prvi dan i noć izbora nove gradske vlasti. Novosađani su ponovo doživeli da im i ulica i parlament istovremeno budu poprišta političke bitke.

Pretposlednjeg dana juna na konstitutivnoj sednici verifikovani su mandati izabranih odbornika, a tek uveče za predsednicu Skupštine izabrana je Aleksandra Jerkov, odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Odmah po završetku te sednice, počela je naredna, još tvrđa sesija nego prethodna. Novoformiranoj vladajućoj većina DS–LSV–SPS trebala je cela noć između petka i subote da izaberu nove direktore i vršioce dužnosti u javnim i javno-komunalnim preduzećima, a tek u osvit narednog dana, kad su se i sve novosadske kafane već zatvorile, u četiri sata ujutro, izabran je gradonačelnik. A, za sve to, trebalo im je pedeset dana pripreme, vaganja, pregovaranja, osluškivanja pokrajinskih i republičkih trgovina…

Pobedili smo, ja sam gradonačelnik!

“Pobedili smo, ja sam gradonačelnik”, bile su, prema tvrdnjama prisutnih, prve reči (drugi put izabranog) prvog čoveka Novog Sada Igora Pavličića pred okupljenim direktorima javnih preduzeća koja su u “deobi” pripala Demokratskoj stranci. Ovom rečenicom počeo je jul, i iza sebe ostavio čitav prethodni mesec mukotrpnih iščekivanja i još mučnijih pregovora oko formiranja gradske vlasti u glavnom gradu Vojvodine.

Da nema dosadašnjeg iskustva, Novosađani bi, zbog ove do sada neviđene dan-noć-jutro političke šihte, mogli pomisliti da im je sudbina u rukama ozbiljnih, mudrih i nadasve za sudbinu građana zabrinutih gradskih deputata.

Međutim, da je oko podele plena zvanog gradska javna preduzeća zapelo, bilo je jasno još nekoliko dan pre održavanja konstitutivne sednice, kada je javnost već uveliko brujala o tome ko će biti gradonačelnik, a ko predsednica Skupštine.

Ne damo direktora!

Ovo je potvrdio i hepening na ulici ispred zgrade gradskog parlamenta tokom održavanja famozne sednice. Radnici „Vodovoda i kanalizacije“ su protestovali nezadovoljni zbog najava da bi direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” Branko Bjelajac, kao kadar LSV-a, mogao da bude smenjen sa funkcije, ukoliko ova stranka ne bude činila vladajuću parlamentarnu većinu.

Ulica je “gorela”, zaposednuta kamionima i viljuškarima, dok se u Skupštini tvrdio pazar između DS-a i LSV-a.

Član odbora sindikata preduzeća Vladimir Žugić izjavio je tom prilikom da su oni zadovoljni radom svog direktora i protestuju zbog nagoveštaja da bi DS mogla da formira gradsku vlast u Novom Sadu sa DSS-om i SPS-om, uz manjinsku podršku SRS-a i Dveri, što bi moglo da rezultira smenom dosadašnjeg direktora.

Iznenadni protest zaposlenih u ovom javnom preduzeću, a koje je podržao i sindikat, mnoge je zatekao, jer je upravo Bjelajac više puta otvoreno kritikovao sindikalce, govoreći da su „neradnici”, koje ne može da otpusti. Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić pozvao je radnike da se vrate na posao.

Prema informacijama, koje su kružile među radnicima, ali i odbornicima, ukoliko bi DS postigla koalicioni sporazum sa DSS-om, Bjelajca bi na čelu „Vodovoda” zamenio Slobodan Čepić, kadar DSS-a.

Šta bi bilo kad bi bilo…

Odmah posle verifikacije mandata, predsedajući je dao je pauzu do 14 časova, koja je potom produžena za još dva .

Posle prve pauze gradonačelnik Pavličić je izjavio da očekuje da svi detalji budu dogovoreni, jer je „interes građana da se izaberu skupštinski organi i oformi većina koja će u narednom periodu voditi grad”.

On nije želeo da kaže ko će činiti tu većinu u Skupštini Novog Sada, ali je predsednik Gradskog odbora SPS-a dr Siniša Sević izjavio da se vode intenzivni pregovori između DS-a, SPS-a i LSV-a. Nezvanično se čulo da je Sević najozbiljniji kandidat za predsednika Skupštine grada, dok bi Pavličić trebalo da zadrži funkciju gradonačelnika.

Međutim, funkcionerka LSV-a Aleksandra Jerkov rekla je tada novinarima da ova stranka ima informacije da je DS uključio u pregovore DSS, SRS i Dveri, što je za LSV neprihvatljivo i zapitala zbog čega su DSS, SRS i Dveri odjednom prihvatljiviji od LSV-a.

Politički dragstor

Trgovalo se tako do jutra, kada je najzad postignut sporazum, a za izbor Pavličića glasalo 45 od ukupno 78 odbornika. Izabrano je i novo gradsko veće, kao i deo direktora gradskih preduzeća. Vladajuća većina koja ima 40 odbornika na sednici je, međutim, pri svakom glasanju, dobila i glas jednog odbornika Saveza vojvođanskih Mađara, kao i šest glasova Romske demokratske partije

Neposredno pre početka glasanja za izbor gradonačelnika i gradskog veća salu s napustili odbornici SNS, Dveri, DSS i SRS, koji, baš kao i prilikom izbora Jerkove za predsednicu Skupštine grada, nisu želeli da učestvuju u glasanju.

Rezultati noći

U Gradskom veću će, kako su odlučili odbornici, za finansije biti zadužen Živko Makarić, iz redova DS, o saobraćju će se brinuti Rade Bajić iz SPS, socijalnim pitanjima baviće se Milan Đukić (SPO), komunalnim pitanjima Gordana Pušić (DS), a za urbanizam je zadužen Aleksandar Jovanović (LSV). Radovan Latinović, iz LSV, će biti zadužen za zdravstvo, obrazovanje je u delokrugu Radomira Dabetića (SPS), a privreda Dušana Tomića (SPS). Upravu i propise vodiće Tijana Pavlov (DS), kulturu Vladimir Kopicl (NS blok), dok je za sport zadužen Aleksandar Kravić (LSV).

Odbornici su, takođe, odlučili i da promene direktore nekih javnih preduzeća. Neki od direktora, međutim, samo su prešli sa jedne direktorske funkcije na drugu. Vladimir Jelić, iz redova SPO, je iz „Novosadske toplane“ prešao u Zavod za izgradnju grada, a Ivan Ferko (DS) iz „Parking servisa“ u „Gradsko zelenilo“.

„Čistoću“ bi, odsad, prema odluci Skupštine Novog Sada, trebalo, kao vršilac dužnosti direktora, da vodi Željko Jurakić (DS), v.d. direktora „Parking servisa“ biće Milan Kostić (SPS), v.d. direktora „Novosadske toplane“ Aleksandar Pribić (SPS), v.d. direktora „Spensa“ Slaviša Đekić (DS), v.d. direktora „Puta“ Darko Rudić (SPS), i v.d. direktora „Lisja“ Damir Kondić (LSV). Ostali direktori su ostali na svojim funkcijama. Neke javne gradske ustanove takođe su dobile vršioce dužnosti. Gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture kao vršilac dužnosti direktora vodiće Miroslav Kopanja. Vršilac dužnosti direktora Muzeja grada biće Nemanja Vukčević, v.d. direktora Doma zdravlja biće Milan Krtinić, a Apotekarske ustanove „Novi Sad“ Slobodanka Mihajlović. Na čelu Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika je Veselin Dickov, a Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Tamara Grubor. Na čelu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć biće Zoran Štrbac, dok je direktor Agencije za energetiku Branislav Bandić.

Posle izbora nema kajanja

Ništa manje nije bio mučan i degutantan ni period pre izbornog dana 6. maja

Uz skandale vezane za podmićivanje glasača novcem i paketima hrane, sprdnju sa specijalnom olovkom za glasanje s ugrađenom kamerom (!), razbijanje glasačkih kutija, intervenciju policije, kao i kandidate partije u kojoj nema ni jednog predstavnika nacionalne zajednice čije ime nosi dotična stranka, Novosađani su 6. maja glasali i odlučili da ih u Skupštini grada predstavlja 18 odbornika Demokratske stranke (DS), po 15 odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Srpske napredne stranke (SNS), 7 odbornika koalicije oko socijalista, 6 iz Romske demokratske stranke (RDP), po 5 iz Demokratske stranke Srbije (DSS), Srpske radikalne stranke (SRS) i Dveri, a po jedan odbornik iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i stranke Ni jedan od ponudjenih odgovora (NOPO).

Radikali su se na mišiće ipak uvukli u gradski parlament (među njima, voljom i kaznom Vojislava Šešelja ražalovani potpredsednik SRS i nekadašnji gradonačelnik „mlađi i lepši od Klintona“ Milorad Mirčić) , Maja Gojković se oprostila od Novosađana (ili oni od nje i slike sa tabloa iz 1982), Dveri (na žalost građanskog dela Novog Sada, a na sreću crnorizaca) ipak nisu ostale neprimećene, a jedini kandidat grupe građana nije dobio odborničku stolicu. Liga je osvojila svega nekoliko procenata manje glasova nego demokrate i isto onoliko koliko SNS.

Sve ove pojave i rezultati, a pogotovo skor glasova za predsednika države – 51 odsto za Tadića, a 44, 9 za Nikolića – mogao bi Novi Sad debelo da košta. A, koliko i čega, videće se.

Skandali s početka ove priče uticali su da se, već odmah nakon izbora, većinska politička opcija pokarabasi oko pitanja treba li uopšte, da bi se pojačala moć odborničke većine, prihvatiti podršku Romske demokratske partije. Dok demokrate ne odbacuju RDP, Liga se izričito protivila saradnju sa ovom strankom.

Uloga makarona u izbornom procesu

Da spor nije prešao prag DS i LSV, potvrdio je i nosilac izborne liste RDP Tomislav Bokan, koji je izjavio da niko nije kontaktirao sa njima, a da su oni i te kako bili raspoloženi za razgovor, bar on i njegova najbliža familija koji su se dočepali odborničkih klupa. Razume se, svi oni su iz Knina i nije sigurno da je bilo ko od njih pre izborne kampanje svraćao u Šangaj, Veliki rit, Bangladeš… Ali su dobro umeli da „osmisle infrastrukturu“ kako bi njihovi glasači što lakše glasali za njih. Navodno, bili su angažovani taksisti da za određeni novčani iznos prevoze njihove glasače. Takođe, glasači su, prema našim informacijama, dobijali dve-tri hiljade da bi zaokružili ovu listu.

Međutim, nije to bio samo specijalitet ove partije.

Osim novčanih bile su tu i robne „transakcije“. Za neke bez posla, čiji glas na izborima vredi isto kao i milionerski, jedna od pobedničkih stranaka darovala je pakete hrane. Za pojedine su paketi bili bogatiji, a za one u koje se manje sumnjalo stiglo je: 4 kg pirinča, 10 supa u kesici, 22 komada paštete od 50 grama, 3 konzerve graška, 3 kilograma integralnih makarona, 3 konzerve kukuruza šećerca, jedna tegla od kilograma marmelade… Pa, ko onda da kaže da se u Novom Sadu nije mislilo i na holesterol i zdravu ishranu većinskih birača.

Toma Diploma i Novi Sad

Izbori su prošli, predstavnici partija su se namestili gde je ko hteo ili mogao, a sve nije, kao i obično u poslednjih dvadesetak godina, zavisilo mnogo od izbornog rezultata, a kamoli od volje Novosadjana. Demokrate i ligaši su se nekako dogovorili, a socijalisti su u direktnom telefonskom razgovoru poslušali svog vođu da glasaju kako on zapoveda i pomognu da se formira vlast u Novom Sadu. SPS je svoju strategiju da u svakom gradu u Srbiji i Vojvodini, gde god je to moguće, poseduje preduzeća koja se bave energetikom i zdravstvom, sproveo i u Novom Sadu. Koliko će to koštati Novi Sad znaće se već s jeseni, baš kao i cena toga što je LSV, jedna od vladajućih stranaka u gradu, bojkotovala zakletvu novoizabranog predsednika Srbije.

Zamenik predsednika LSV i republički poslanik Bojan Kostreš izjavio je da predstavnci te stranke ne mogu da ignoruišu „činjenicu da se na mesto predsednika inauguriše čovek koji je više puta kršio pravila ponašanja i zaobilazio činjenice”.

– Dok god Tomislav Nikolić jasno ne pokaže diplomu koju je stekao, dok ne razjasni šta se to desilo sa izbornom krađom, dok se ne ogradi od vojvodske titule i onoga što je doskora zagovarao, mi nismo u prilici da sarađujemo s njim – poručio je Kostreš.

On je dodao da posebnu težinu takvoj odluci LSV daje i činjenica da Nikolić nije dobio većinsku podršku građana Novog Sada i Vojvodine za preuzimanje pozicije predsednika države.

Branislava Opranović (Autonomija)