Skip to main content

NIN: U Srbiji inflacija najveća u regionu, plate manje samo u Makedoniji

Ekonomija 26. апр 2018.
< 1 min čitanja

Srbija ni po jednom od 10 ekonomskih parametara na kraju prošle godine nije bila ni među tri najuspešnije od osam država regiona, među kojima je pet kandidata za EU – Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija i tri članice EU – Hrvatska, Bugarska i Rumunija, objavio je NIN.

Istraživanje tog nedeljnika je pokazalo da je Srbija na poslednjem mestu po inflaciji od tri odsto, a na pretposlednjem mestu je po tri kriterijuma – stopi rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 odsto, gde je poslednja Makedonija koja nije imala rast, zatim po prosečnoj plati od 395 evra i po tome je gora samo Makedonija sa platom od 374 evra, i po udelu investicija u BDP-u od 17,7 odsto, a lošija je BiH sa 17,3 odsto.

Najbolji plasman Srbije na NIN-ovoj listi, četvrta pozicija, je po osnovu smanjenja stope nezaposlenosti koja je iznosila 13,5 odsto. Manju stopu nezaposlenosti imaju samo zemlje članice EU – Rumunija, Bugarska i Hrvatska.

Po učešću javnog duga u BDP-u od 62,6 odsto Srbija je bila na šestoj poziciji, dok je Bugarska na prvom mestu sa učešćem od 25 odsto, a na poslednjem Hrvatska sa učešćem od 86 odsto.

Za jednu poziciju Srbija je bila bolja po visini spoljneg duga koji je 69,9 odsto BDP-a, dok BiH ima najmanji dug od 33,3 odsto BDP-a, a Hrvatska najviše – 82,3 odsto.

(Slobodna Evropa)