Skip to main content

Nils Šmid: Vučić je premalo isporučio, a nastavio da potkopava demokratiju

Jugoslavija 10. dec 2023.
4 min čitanja

Rusija već nekoliko godina ciljano raspiruje nemir na Zapadnom Balkanu, primarno to radi pružanjem podrške Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku.

Nils Šmid, spoljnopolitički stručnjak SPD u razgovoru za DW relativno oštro kritikuje politiku Aleksandra Vučića zbog čega, kaže „ciljano radimo na jačanju onih snaga koji se zalažu za evropsku perspektivu Srbije“.

„Vučić je proteklih godina jednostavno isporučio premalo. Umesto toga, nastavio je potkopava demokratiju i pravnu državu. I zato se na parlamentarnim izborima u Srbiji nadamo jačanju proevropskih, demokratskih snaga“, smatra sagovornik DW-a.

DW: Gospodine Šmid, Nemačka je u krizi, savezna vlada je u krizi, vladajuća stranka je u krizi. Kongres SPD-a se pažljivo prati i u inostranstvu, pogotovo zbog straha da bi i Nemačka mogla ući u fazu političke nestabilnosti. Vaš utisak nakon govora Olafa Šolca: Da li je stranka ujedinjena? Verujete li da će savezna vlada opstati, usprkos svim razlikama među koalicionim partnerima?

Nils Šmid: Olaf Šolc je isporučio vrlo dobar govor, bolji nego što se očekivalo. On je demonstrirao da je pravi socijaldemokrata, uspeo je da uveri i publiku i naše stranačke delegate da je pravi kancelar za ova teška vremena. Ali ne zavisi sve samo od SPD. Potrebna je i politička volja naših koalicionih partnera da postignemo kompromis oko budžeta za iduću godinu. Ja sam uveren da je to moguće.

Zbog čega ste u to uvereni?

Nils Šmid: Okruženi smo brojnim međunarodnim izazovima, a za suočavanje sa njima moramo obezbediti solidna finansijska sredstva. Na primer nastavak naše vojne i finansijske pomoći Ukrajini je takođe sastavni deo novog budžeta.

I, da li će savezna vlada opstati?

Nils Šmid: Naravno da hoće. Nije prvi put u Nemačkoj da unutar vladajuće koalicije postoje kontroverze po pitanju budžeta ili prioriteta, ali istorija pokazuje da nemačke vlade po tom pitanju vode solidnu politiku i vode računa o interesima budućih generacija. Nema razloga za brige oko toga.

Olaf Šolc je u svom govoru ponovio da je Nemačka čvrsto uz Izrael. Čini li Vam se da je Nemačka zbog podrške Izraelu izolovana ne međunarodnom planu? Nemačka naime, za razliku od nekih drugih partnera, nije definisala nikakve crvene linije po pitanju Netanjahuove vlade, Berlin nije rekao koliko daleko Netanjahu može ići u vojnoj akciji u Gazi u pokušaju uništavanja Hamasa, operaciji u kojoj stradaju i hiljade civila.

Nils Šmid: Kao prvo, Nemačka uošte nije izolovana. Mi podržavamo Izrael zato što želimo da Izrael bude sigurno utočište za Jevreje. Nemačka je istovremeno najveći donator pomoći za Palestince, pogotovo kad se radi o humanitarnoj pomoći i pomoći civilima. Mi već godinama podržavamo rešenje koje predviđa dve nezavisne države, jednu pored druge. A vidite i velike diplomatske napore kancelara i članova njegove vlade oko rešavanja ove krize, oni ne putuju samo u Izrael, već posećuju i arapske zemlje…

…za to vreme se nastavlja stradanje civila u Gazi…

Nils Šmid: Svesni smo problema u Gazi, kancelar je naglasio kako je potrebno da se Izrael u većoj meri pridržava međunarodnog humanitarnog prava. To je rekao u svom govoru na kongresu SPD-a, a tematizovao je i stradanje palestinskih civila. Osećamo empatiju prema patnjama palestinskog naroda, ali isto tako u potpunosti podržavamo Izrael u borbi protiv Hamasa.

Eskalacija nasilja na Bliskom istoku je zasenila rat u Ukrajini. A upravo je ukrajinski predsednik Zelenski nedavno rekao da Rusija de fakto priprema novi rat na Balkanu. Preti li izbijanje novog kriznog žarišta u Evropi?

Nils Šmid: Na području Zapadnog Balkana ima dosta nestabilnosti. U Bosni i Hercegovini vidimo tenzije, postoje napetosti između Srbije i Kosova, one su u poslednje vreme i porasle. Kancelar Šolc se od prvog dana stupanja na dužnost lično uključio u proces stabilizacije i evropskih perspektiva svih zemalja Zapadnog Balkana. Mi nastavljamo naše diplomatske napore da smanjimo te tenzije, pogotovo između Srbije i Kosova. Aljbin Kurti je i gost na našem kongresu. Jedini izlaz iz tih konflikata je jasna evropska perspektiva.

Vratimo se onome što je govorio Zelenski. Koliko je realna opasnost od izbijanja novog rata na Balkanu? I šta nemačka vlada može da uradi po pitanju stabilizacije regiona?

Nils Šmid: Rusija već nekoliko godina ciljano raspiruje nemir na Zapadnom Balkanu, primarno to radi pružanjem podrške Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku. Bojimo se da bi Rusija mogla da nastavi s pokušajima unošenja nemira i podsticanja napetosti. Upravo zato je jako važno da i Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini i Kosovu ponudimo jasnu EU-perspektivu punopravnog članstva. Na Kosovu imamo vladu koja odlučno sledi proevropski kurs. U Srbiji nažalost imamo šefa države koji već godinama vodi politiku laviranja. Videćemo kako će izgledati rezultati parlamentarnih izbora, odnosno hoće li ojačati proevropske snage u Srbiji. Bosni i Hercegovini smo dodelom kandidatskog statusa ponudili jasnu perspektivu, pregovori će biti otvoreni nakon ispunjavanja konkretnih preduslova. To je naša ponuda: blagostanje kroz saradnju. A ne napetosti kroz nacionalizam. Nadam se, zapravo sam uveren da građani na Zapadnom Balkanu žele da krenu upravo tim putem. Kod nekih državnih šefova smo skeptični oko toga. Pogotovo kod gospodina Vučića. I zato ciljano radimo na jačanju onih snaga koji se zalažu za evropsku perspektivu.

Šta nemačka vlada očekuje od Vučića posle izbora?

Nils Šmid: Nije dovoljno biti stabilna zemlja. Odlučujuće je da u Srbiji mediji ponovo budu slobodni, da se ponovo uspostavi vladavina prava, da demokratija zaista živi u praksi. U predizbornoj kampanji vidimo ekstremno nepoštene metode vlade i vladinih medija, demokratska i proevropska opozicija nema iste uslove kao vladajuće stranke. To je ozbiljno nazadovanje Srbije na putu u EU. A nama nisu važne reči, nego dela. A kad se radi o delima, Vučić je proteklih godina jednostavno isporučio premalo. Umesto toga, nastavio je potkopava demokratiju i pravnu državu. I zato se na parlamentarnim izborima u Srbiji nadamo jačanju proevropskih, demokratskih snaga.

(DW)